Stakingen bij NAM en Shell van de baan

Icoon AlgemeenDe stakingen bij oliemaatschappij Shell zijn voorbij. De vakbonden en het bedrijf hebben een overeenkomst bereikt. Discussiepunt was de pensioenregeling. Afgesproken is nu dan de pensioenleeftijd in de meeste gevallen 60 jaar blijft. Shell wilde eigenlijk dat alle werknemers tot hun 65e door zouden werken. De medewerkers gaan nu wel pensioenpremie betalen. Daar staat tegenover dat Shell een hogere bijdrage levert aan de levensloopregeling.

Ook de aangekondigde acties bij de Nederlandse Aardolie Maatschappij zijn van de baan. Afgelopen maandag begonnen de stakingen bij de olieraffinaderijen en de chemiefabrieken van Shell. Gisteravond werd een onderbreking van 24 uur ingelast omdat Shell weer wilde praten. Vlak voor het verstrijken van dat ultimatium (rond 16:00 uur), werd het akkoord bereikt. De pensioenregeling geldt voor de bijna elfduizend werknemers van Shell en de NAM.

De NAM-medewerkers waren overigens heel wat van plan. Ze wilden een deel van de gasexport afsluiten. Dit zou de NAM één miljoen euro per dag kosten. En bij de staking bij Shell Pernis zou de schade snel oplopen tot tientallen miljoenen euro's.