Bouterse boekt verkiezingswinst in Suriname

The_T had ons via de nieuws-submit te melden:

Dési Bouterse is de grote winnaar geworden van de parlementsverkiezingen in Suriname. Zijn Nationale Democratische Partij (NDP) steeg van zeven zetels naar vijftien zetels. De Nieuw Front-coalitie van president Venetiaan, bestaande uit vier partijen, kreeg zware klappen: van de 33 zetels zijn er circa 23 over.

De Amerikaanse ambassadeur in Suriname had voor de verkiezingen bekend gemaakt dat de VS nooit zal samenwerken met een veroordeelde drugscrimineel. De kiezers hadden hier blijkbaar geen enkele boodschap aan.

Hoewel de Nieuw Front-coalitie groter is dan de NDP, heeft president Venetiaan een probleem: hij heeft een parlementaire meerderheid van tweederde nodig om rechtstreeks te herkozen te worden als president. Dat wordt nu dan zeer moeilijk, omdat zijn coalitie niet eens een absolute meerderheid meer bezit. Als het parlement hier niet uit kan komen, wordt de Verenigde Volksvergadering bijeen geroepen. Deze betaat uit de 51 parlementsleden en meer dan achthonderd regionale vertegenwoordigers. De Volksvergadering kan een president met een gewone meerderheid kiezen.

In 1996 liep die vergadering voor Venetiaan slecht af: hij werd toen niet gekozen, maar Wijdenbosch. Naast die onzekerheid is het de vraag of de etnisch verdeelde Nieuw Front-coalitie nog met Venetiaan verder wil. Tachtig procent van de stemmen zijn nu geteld. Donderdag worden waarschijnlijk de officiële uitslagen bekend gemaakt.