Onduidelijkheid over laatste weken Nick Berg

Nyrem had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsEr is onduidelijkheid over waar Nick Berg, de 26-jarige Amerikaanse ondernemer die in Irak door een groep ontvoerders op gruwelijke wijze werd onthoofd, zijn laatste weken heeft doorgebracht. Hij zou op 24 maart in de Noord-Iraakse stad Mosul zijn gearresteerd, echter zowel Amerikanen als Irakezen ontkennen dat dat door hun is gebeurd. Berg zou op 30 maart naar New York vliegen, echter zijn ouders wachtten die dag tevergeefs op hun zoon.

Een dag later kreeg vader Michael Berg bezoek van de FBI. Die vertelden dat Nick was gearresteerd door de Iraakse politie. Berg had zonder chauffeur of tolk in een auto rondgereden, en een Israëlisch stempel in zijn paspoort pleitte niet voor hem. In een e-mail aan de ouders bevestigde de Amerikaanse diplomate Beth Payne op 1 april dat Nick werd vastgehouden door de VS. "Ik heb vastgesteld dat uw zoon Nick in detentie wordt gehouden door het Amerikaanse leger in Mosul. Hij is in veiligheid."

Kort geding
Michael Berg spande op 5 april bij een federale rechtbank in Philadelphia een kort geding aan waarin hij stelde dat Nicks burgerrechten werden geschonden. Op 6 april werd Nick Berg plotseling vrijgelaten, de dagen daarop telefoneerde en mailde hij met zijn ouders. Hij vertelde daarbij dat hij Irak zo snel mogelijk wilde verlaten. Vanaf 9 april bleef het plotseling stil. Afgelopen zaterdag werd het onthoofde lichaam van Berg gevonden bij een viaduct in Bagdad.

Complottheorieën
Michael Berg denkt dat zijn zoon werd gearresteerd door de Iraakse politie en vervolgens werd overgedragen aan het Amerikaanse leger. Het hoofd van de politie in Mosul, Mohammed Khair al-Barhawi, ontkent echter iets van de zaak rond Berg af te weten. Het Amerikaanse leger zegt Berg nooit te hebben vastgehouden. Op internet doen inmiddels al complottheorieën de ronde over de dood van Berg.


Nick Berg, kort voor zijn onthoofding