Franse moslimorganisaties vrezen uitzettingen imams

In Frankrijk groeit de onrust onder moslimorganisaties omtrent de uitzettingen van imams recentelijk, die politiek extremisme zouden hebben gepredikt. Twee grote moslimorganenen, de CFCM en de UOIF, spraken hierover vandaag met premier Jean-Pierre Raffarin.

De Franse politie arresteerde gisteren het hoofd van een Turkse moskee, Midhat Guler. De Franse overheid omschrijft Guler als de leider van een niet nader aangeduide Turkse extremistische moslimgroepering die terrorisme en andere vormen van geweld voorstaat. Hij heeft nu huisarrest, in afwachting van zijn uitzetting.

Afgelopen maand werd de Algerijnse imam Abdelkader Bouziane op een vliegtuig naar zijn vaderland gezet, omdat hij gezegd had dat een man zijn vrouw mag slaan. Volgens de Franse overheid riep hij in zijn moskee bovendien op tot geweld. Een rechtbank draaide later die uitzetting weer terug, en besliste dat Bouziane in elk geval voorlopig nog in Frankrijk mag blijven. In totaal zijn er dit jaar al vijf imams Frankrijk uitgezet.

Abdelkader Bouziane
De radicale imam, Abdelkader Bouziane


Premier Raffarin liet in het gesprek met de CFCM en de UOIF weten dat de Franse overheid scherp onderscheid maakt tussen de moslimgemeenschap als geheel en radicale elementen "die in de naam van de godsdienst politiek bedrijven." De Franse moslimorganisaties willen van deze praktijken af. Zo beogen ze het toezicht op de Franse imams zelf ter hand te nemen, zonder inmenging van de Franse overheid. Volgens de moslimorganisaties moeten radicale imams worden berecht en niet het land worden uitgezet.