Mud-zanger herdacht op festival

Les Gray, de vorige week overleden leadzanger van de Britse popgroep Mud, wordt vandaag geëerd op een popfestival van artiesten uit de jaren 70 in Glasgow. Gray, die overleed aan een hartstilstand, leed al een jaar aan een ongeneeslijke vorm van stemband- en keelkanker. Hij zou vandaag presentator zijn geweest van het festival, waar 'seventies'-artiesten als Alvin Stardust, Marmalade and Middle of the Road acte de presence zullen geven.

Gray scoorde met Mud maar een betrekkelijk korte periode hits, maar wel in een heel hoog tempo. De groep, die al sinds 1966 bestond, brak in 1974 door met het nummer 'Dynamite'. De single bereikte de eerste plaats van de Top 40 en werd van die plek verdrongen door hun tweede hit 'Tigerfeet'. In 1974 stonden ze ook op één met het nummer 'Lonely this Christmas', hetgeen daarna nimmer meer een kerstplaat met kerst lukte.

Ook in 1975 wisten ze nog een paar keer de top 10 van hitparades te halen, maar daarna ging het snel bergafwaarts met de glamrock en in 1977 ging de groep uit elkaar. Gray verdiende de laatste jaren de kost door in het golden-oldies circuit op te treden met oude Mud-successen maar met andere bandleden; in 2002 stond hij nog op een festival in Egmond aan Zee. Een ander bandlid van Mud, Rob Davis, is tegenwoordig succesvol danceproducer. Hij is onder meer verantwoordelijk voor de Britse nummer één hit Groovejet van Spiller.

Les Gray overleed in Portugal, waar hij al tijden met zijn vrouw woonde. Hij werd 57 jaar.