Rybkin geeft nieuwe verklaring verdwijning

Jintram en elcapienjo18 hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De Russische presidentskandidaat Ivan Rybkin heeft een nieuwe verklaring voor zijn recente verdwijning gegeven. Vanuit Londen deelde hij mede dat hij onder valse voorwendselen naar de Oekraïne is gelokt en daar ontvoerd is. Omwille van zijn veiligheid verblijft hij nu in de Britse hoofdstad.

Volgens Rybkin was hij naar de Oekraïne gegaan omdat hem verteld was dat hij daar de Tsjetsjeense rebellenleider Aslan Masjadov zou ontmoeten. Toen Rybkin op 6 februari in Kiev aankwam, werd hij naar een hotelkamer gebracht, alwaar hij op Masjadov zou moeten wachten. Na het eten van enkele boterhammen viel hij echter in slaap en werd pas vier dagen later weer wakker. Toen kreeg hij de opdracht naar zijn familie te bellen en door te geven dat hij bij vrienden op bezoek was geweest.

De ontvoerders lieten daarna 'een weerzinwekkende video' aan Rybkin zien, waarmee ze hem wilden chanteren als hij niet mee zou werken. "Ik weet niet wie mij gekidnapt heeft, maar ik weet wel voor wie ze het deden. Maar ik ga daar nu niet op in, net zomin als op de inhoud van de opname", aldus de presidentskandidaat.

Tenslotte werd Rybkin naar het vliegveld gebracht en kwam hij dinsdagavond aan in Moskou. De eerste dagen na zijn terugkomst kwam hij met onsamenhangende verklaring over zijn verdwijning. Rybkin, die nog steeds door blijft gaan met zijn campagne, staat bekend als een criticus van het beleid van de huidige president Poetin.