Positie Blair zwaar onder vuur

De positie van de premier van Groot-Brittannië, Blair, is zeer wankel op dit moment. Vandaag is een cruciale dag voor de regering Blair. Van twee kanten is zijn positie in het geding.

Zo zal er vandaag gestemd worden over de omstreden verhoging van de collegegelden in Groot-Brittannië. Blair wil deze in 2006 verhogen naar 4400 euro. Momenteel is dat 1650 euro. Het debat hierover begint om 13.30 uur onze tijd.

Er is veel weerstand tegen Blairs voorstel, ook binnen zijn eigen partij. Zo hebben veel parlementariërs van Labour (de partij van Blair) aangegeven tegen zullen gaan stemmen, evenals de oppositie. De stemming over het wetsontwerp wordt laat vandaag verwacht. De oppositie zal op aftreden van Blair aandringen als het voorstel wordt weggestemd. Er zal dan een motie van wantrouwen ingediend worden.

Blair krijgt vandaag ook het Hutton-rapport te zien, over de zaak-Kelly. Het onderzoek naar de zelfmoord van de wapeninspecteur David Kelly zal morgen openbaar worden gemaakt. Kelly was de bron van een BBC-verslag, waarin werd gezegd dat de regering de dreiging van Saddam Hussein had overdreven. Een tijd geleden gaf Blair aan te zullen aftreden bij een negatief rapport.