Uitslag eerste etappe "World Solar Challenge"

Knilessew had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De in Australië gehouden World Solar Challenge, een jaarlijkse race voor voertuigen die door zonne-energie worden aangedreven, is weer van start gegaan. Het Nederlandse team, in 2001 nog winnaar, begon goed: hun zonnewagen "Nuna II" staat na de eerste dag aan kop. Het Nederlandse team wist in één dag ruim 700 kilometer af te leggen.

"Het ging fantastisch", zo reageerde teamwoordvoerder Koen Koster opgetogen, "We hebben heel hard gereden. Op sommige stukken reden we 110, 120 kilometer per uur. Later, toen er meer bewolking kwam, hebben we 'gas' moeten minderen." Het zijn volgens Koster vooral de weersomstandigheden die de race zwaar maken. Het weer is nu rond de 34 graden en vochtig. "In de cockpit kan de temperatuur oplopen tot 50 graden. Maar op deze eerste dag was het best te doen."

Het team rijdt met vier coureurs, die elkaar afwisselen. Zij moeten het stellen zonder airco, aangezien deze te zwaar is en te veel energie verbruikt. Om toch enigszins koel te kunnen blijven, heeft men een vest met verkoelende vloeistof ontwikkeld en rijdt men in een korte broek en met blote voeten.

In totaal doen er 29 teams uit de hele wereld mee, die elke dag van 's morgens acht tot 's middags vijf een etappe rijden. De race start in Darwin in het noorden, en eindigt in Adelaide in het zuiden van Australië, over een totale afstand van 3010 kilometer.

De Nuna II is de sterk verbeterde opvolger van de Nuna I, die de race in 2001 als debutant won. Het voertuig is ontwikkeld door studenten van de Technische Universiteit Delft en de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Het Nederlandse team bestaat uit dertien mensen, waaronder vier coureurs en de oud-astronaut Wubbo Ockels, die als adviseur optreedt.