Etherpiraten zoeken hun heil in Duitsland

Veel etherpiraten wijken uit naar Duitsland nu de Nederlandse overheid op hen jaagt. Het Agentschap Telecom, onderdeel van het ministerie van Economische Zaken, startte onlangs de grote actie 'etherflits'. Deze actie heeft tot doel om zoveel mogelijk illegale etherzenders uit de lucht te halen.

Sommige piraten verhuizen nu naar Duitsland. Volgens het Agentschap zijn de afgelopen weken in Duitsland vier Nederlandse piraten uit de lucht gehaald. Deze piraten kwamen allemaal uit Twente, de piratenstreek van Nederland.

In het buitenland zijn de zenders echter ook niet veilig. Het Agentschap Telecom in Groningen werkt inmiddels samen met Duitse collega's. Illegale Nederlandse zenders kunnen zo ook in Duitsland worden bestraft.

Ook uitzenden via internet is populair aan het worden. Zo startte onlangs de oud-piraat Protune Live Radio popradio uitzendingen op cd-kwaliteit via internet in plaats van de ether. Op dit moment zijn er nog maar heel weinig internetstations die op deze mp3-kwaliteit uitzenden.

Eind mei had het Agentschap met haar actie al 112 zenders uit de lucht gehaald. Hoeveel het er nu zijn, wil de organisatie niet zeggen.