Verrader Anne Frank blijft onbekend

NLBADBOY had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het NIOD (Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) zegt na onderzoek niet vast te kunnen stellen wie de verrader is geweest van de verblijfplaats van Anne Frank en haar familie. Dit blijkt uit het rapport 'Wie verraadde Anne Frank?' dat vandaag gepresenteerd is.

Het Niod wilde met het onderzoek achterhalen wie in 1944 de in het Achterhuis ondergedoken familie Frank heeft aangegeven bij de Duitse Sicherheitsdienst (SD). Toen de Duitse commando's op 4 augustus in dat jaar de Prinsengracht 263 in Amsterdam binnenvielen, was het duidelijk dat ze van de aanwezigheid van de familie Frank op de hoogte waren. "Waar zijn de joden", was het eerste wat ze riepen.

De aanleiding voor het onderzoek is een biografie van de Britse historicus Carol Ann Lee over vader Otto Frank. Daarin werd een aantal nieuwe theorieën over het verraad aangedragen. Maar omdat de Duitse Sicherheitsdienst (SD) in de oorlog veel belangrijke documenten heeft vernietigd en het SD-archief tijdens de oorlog werd gebombardeerd, is het Niod aangewezen op ooggetuigen. "En die verdwijnen. Dit toont aan hoe ongelooflijk moeilijk het is om na 60 jaar tot de waarheid te komen'', aldus het NIOD.

Anne Frank begon in juni 1942 op 13-jarige leeftijd aan haar dagboek. In de ruim twee jaar dat zij en haar familie waren ondergedoken in het Achterhuis schreef zij enkele schriften vol. Zij stierf in maart 1945 in het Duitse concentratiekamp Bergen Belsen. Na de oorlog werd het dagboek gepubliceerd en werd Anne Frank postuum wereldberoemd.

-
Op de site van het NIOD is het complete rapport te vinden.