DSM-ontploffing: menselijke fout lijkt waarschijnlijk de oorzaak

ChrisJX en NLBADBOY hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De explosie binnen het Limburgse chemieconcern DSM, afgelopen dinsdag, is waarschijnlijk te wijten aan een menselijke fout. Op het moment dat de drie slachtoffers op de oven stonden, zou iemand anders de oven hebben willen opstarten. Daardoor zou een explosie veroorzaakt zijn, waardoor de drie mannen in de oven zouden zijn gevallen.

Althans, FNV Bondgenoten en regiovakbond ABW gaan hiervan uit. Volgens DSM wordt er in het lopende onderzoek van het Openbaar Ministerie, de Provincie en de Arbeidsinspectie echter nog niets gezegd over een mogelijke oorzaak.

De drie slachtoffers, een medewerker van DSM, een steigerbouwer van het bedrijf IVM uit Born en een werknemer van GTI Installatietechniek, zijn nog niet geborgen. Om bij de lichamen te komen moet namelijk eerst een deel van het bedrijf ontmanteld worden. Daarbij wil justitie zoveel mogelijk sporen intact laten, wat de berging ook bemoeilijkt. Van de lichamen zal echter niet al te veel meer over zijn, aangezien de temperatuur in de oven zo'n 900 graden Celsius bedroeg.