Tinne, Ramallah (West Bank) - 27/03

IrakIn samenwerking met Netwerk publiceert FOK! iedere dag delen van dagboeken over de oorlog met Irak. Deelnemers uit verschillende landen vertellen vrijwel dagelijks hoe zij en hun omgeving de Irak-crisis beleven.

Het zeulen zat
Ik begin het heen en weer slepen van de helft van mijn werkdocumenten tussen thuis en het kantoor meer en meer beu te worden. Vooral als ik dan zoals maandag met die documenten in de sneeuw sta en er geen taxi's meer willen rijden. Toen ik dan uiteindelijk met zes hoogbejaarde Palestijnse dames in kleurrijke traditionele Palestijnse kleren en sjaals in een lange Mercedes taxi zat, probeerden de dames mij ervan te overtuigen dat die sneeuw hier valt o.w.v. de bommenregen op Irak. Of één van de dames ook meteorologisch geschoold was heb ik niet kunnen vragen want ik ken het woord meteorologie niet in het Arabisch. Na een levensgevaarlijke taxirit kwam ik dan na wat sneeuwploeteren thuis, maar deze dames stonden waarschijnlijk nog een hele tijd bij het checkpoint te wachten, omdat ze terug moesten naar het Jalazon vluchtelingenkamp dat buiten Ramallah ligt. Niettegenstaande Ramallah op bijna 900m ligt is het weer de laatste twee maanden ongewoon koud en nat. Maar, zeggen de Palestijnen, dat het weer maar lang zo slecht blijft hier, want dan blijft het in Irak ook nog redelijk slecht en dan kunnen er nog veel VS helikopters tegen elkaar botsen.

Volksopstand
Vanochtend keek ik, voor de kinderen uit bed waren, even naar CNN. Vraagt de reporter in de studio aan Christiana Armanpour of ze iets gehoord heeft van die vermeende volksopstand in Basra. ‘Oh’ zegt Christiana, ‘de enige journalisten die in Basra zitten zijn de journalisten van de Al Jazeera en Abu Dabi zenders, en die zeggen dat er geen volksopstand is’. Zodoende besluit Christiana in één adem, ‘we weten dus eigenlijk niets, omdat deze berichtgeving onbetrouwbaar is’. Tja, Christiana, je kan misschien gewoonweg zeggen, dat alles wat uit de mond van een genetisch niet-blanke komt onbetrouwbaar is. Vooral raar aangezien ze zelf uit Iran afkomstig is.

De rest van het dagboek kun je lezen op deze website.