PvdA L'warden boos op 'Ratelband studenten'

Aarschbaard had ons via de newssubmit te melden:

De gemeenteraadsfractie van de PvdA uit Leeuwarden is niet te spreken over het studiegenootschap Trias Politica. Reden zijn de vermeende discriminerende uitspraken van Emile Ratelband waartegen het Antidiscriminatiebureau (ADB) Friesland op 24 januari al een aanklacht indiende bij de politie. De PvdA-fractie is bij monde van raadslid Enver Gülbasar verbaasd over het feit dat de studenten zich niet tegen hun gastspreker hebben geweerd.

In de aanloop van de parlementsverkiezingen sprak Ratelband op uitnodiging van het studiegenootschap op de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden (NHL). Ratelband zei bij die gelegenheid: ,,Ik heb met Turkse randgroepjongeren gesproken. Tuig van de richel, eigenlijk moet je ze doodschoppen.''

Gülbasar vindt dat van studenten een kritische houding verwacht mag worden ten aanzien van dergelijke uitlatingen. Het is hem nu niet eens duidelijk of het bestuur van Trias Politica zich van Ratelbands uitspraken distantieert. Het gemeenteraadslid van Turkse komaf vraagt dan ook of het genootschap de aanklacht van het ADB Friesland alsnog wil steunen.

Voorzitter Gido Oudekotte van Trias Politica zegt zich persoonlijk van de uitspraak van Ratelband te distantiëren. Maar het staat volgens hem nog ter discussie of het studiegenootschap meewerkt aan de aangifte. Ook is het volgens hem niet duidelijk of Ratelband's uitspraak wel juist is geïnterpreteerd.

Ratelband heeft indertijd al ontkend dergelijke uitspraken gedaan te hebben.