Tweede Kamer wil rapport HSL/Betuwelijn

Er moet een parlementair onderzoek komen naar de kosten overschrijding voor de Betuwe- en hogesnelheidslijn (HSL). GroenLinks zal vandaag in de Tweede Kamer voor een onderzoek pleiten.

Minister de Boer van Verkeer en Waterstaat liet kort geleden weten één miljard euro extra nodig te hebben om de projecten voort te zetten. GroenLinks is daar tegen en hoopt dat ook het parlement zich tegen extra geld uitspreekt. Daarnaast wil GroenLinks weten waarom er steeds meer geld nodig is voor de Betuwelijn en de HSL, en waarom de Kamer niet over de hogere kosten is geïnformeerd.

Al vanaf het begin kampen de Betuwelijn en de HSL met grote overschrijdingen in kosten. Daarom heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat alvast één miljard euro gereserveerd voor nieuwe tegenvallers.

De Tweede Kamerfracties CDA, VVD, LPF, PvdA, Groenlinks, D66 en de SP vinden dat 'te vaag' en vragen de Algemene Rekenkamer moet uitzoeken waar en in welke gevallen het geld gebruikt zal worden. De Kamer wil dat het rapport binnen twee maanden af is.