Deep Blue krijgt ereplaats in museum

KikkerBikker had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Kasparov zint op wraak

Deep Blue, de door IBM ontwikkelde schaakcomputer verhuist van IBM naar het Smithsonian Institution in Washington.
Deep Blue heeft ooit schaakgrootmeester Garry Kasparov kunnen verslaan. Dit vond het instituut genoeg reden om het in een permanente collectie op te nemen.

In december bereidt Kasparov een revanche voor: Dan gaat hij het opnemen tegen "Deep Junior".

Deep Blue bestaat uit 480 parallel geschakelde CPU's. In de Smithsonian zal slechts een van te twee CPU-torens van Deep Blue komen te staan. Deep Blue werkte op Brute-Force schaken, puur rekenwerk dus, zonder complexe algoritmes.

Het rekenmonster werd in 1996 en 1997 wereldberoemd toen Garry Kasparov de strijd met de supercomputer aanging. Tijdens de eerste confrontatie won de menselijke grootmeester, het jaar erop Deep Blue. Kasparov kwam echter verbitterd uit het treffen omdat IBM weigerde informatie over de wedstrijden publiekelijk te maken. Pas dit jaar was de grootmeester bereid om het opnieuw op te nemen tegen een artificiële tegenstander.

Deep Junior is een schaakprogramma dat in juli een schaakcompetitie tussen schaakprogramma's won. Dit vondt plaats in Maastricht, Nederland.

Onlangs speelde Vladimir Kramnik remise tegen Deep Fritz in een 8 partijen durende competitie. Deep Fritz heeft niet tegen Deep Junior geschaakt.