Familie Fortuyn: ''Het is mooi geweest''

''De gordijnen gaan dicht, de lichten gaan uit. De show is over.'' Met die woorden sloot Marten Fortuyn de herbegrafenis van zijn overleden broer af. Hij hoopt dat de familie nu eindelijk rust krijgt om het verlies van Pim te kunnen verwerken.

Op de plaatselijke begraafplaats van het kleine dorpje Provesano in Noord-Italië heeft Pim Fortuyn nu zijn laatste rustplaats gevonden. Een grote hijskraan tilde het zware marmeren deksel op de graftombe, terwijl enkele honderden Nederlandse en Italiaanse belangstellenden, journalisten, én een camerateam van SBS6 toekeken.

Pim Fortuyn zijn laatste rustplaats

Marten Fortuyn zei ook te hopen dat de rust in Provesano na de begrafenis snel terugkeert. Over Pim zei hij ''Ik denk dat je een week na de moord op een wolkje naar beneden moet hebben gekeken en hebben gedacht: wat heb ik aangericht. Ik hoop dat je nu naar beneden kijkt en dat je tevreden kan zijn. Pim, het ga je goed.'' Marten Fortuyn ging ook in op de beeldvorming over zijn broer. ,,Er is in het verleden een verkeerd beeld van je geschetst. Maar je vrienden hebben de afgelopen maanden hard gewerkt om dat beeld te corrigeren. Ik denk dat er nu een beeld van je is ontstaan dat aan de waarheid. Maar we moeten vooral niet doorslaan in heldendom en mythe-vorming.''

Harry Mens

Voor de camera van SBS6 haalde hij ook nog even uit naar alle zogenaamde vrienden van Pim. Op een vraag waarom er maar 38 mensen waren uitgenodigd zei hij: ''Je moet een keus maken, maar Pim had tijdens zijn leven wel veel kennissen, maar weinig vrienden. Na zijn dood leek het ineens wel of Pim 1.000 vrienden had. Neem nu zo een Harry Mens, die beweert een lijntje met Pim te hebben; hou toch alsjeblieft op''. Volgens Pims broer Simon was Pim de spreekbuis van de man in de straat. ''Ik hoop dat er een of meer leiders opstaan die verder gaan om de door Pim voorgestane veranderingen tot stand te brengen''.