Waardig afscheid van Fortuyn

De vermoorde politicus Pim Fortuyn heeft in de Rotterdamse Laurentius- en Elisabeth-kathedraal een waardige uitvaartdienst gekregen. Voorafgaand aan de mis trok de rouwstoet met het stoffelijk overschot van Fortuyn door de binnenstad van Rotterdam. Tienduizenden mensen stonden langs de route om Fortuyn de laatste eer te bewijzen. Er klonk luid applaus en veel mensen wierpen bloemen op de auto met de kist. Ook werd Fortuyn toegezongen.


Bisschop Van Luyn van Rotterdam zei dat veel mensen grote verwachtingen hadden van Fortuyn, die door een meedogenloze daad in de kracht van zijn leven is omgekomen. Het Evangelie toont volgens Van Luyn het ideaal van een samenleving van zorg, respect en verdraagzaamheid en wijst elke vorm van geweld af.

Simon

De jongste broer van Pim Fortuyn, Simon, sprak namens de familie. Hij zei dat Pim bevlogen was in de politiek, maar dat hij nooit een rechts-extremist is geweest. "Elke keer dat Fortuyn als rechts-extremist werd betiteld, draaide mijn maag om. Het was jouw achilleshiel, en ook die van ons", zie Pim's broer.

Volgens Simon Fortuyn was 'onze Pim' bevlogen, soms een driftkikker, charmant, hij had een hard oordeel, maar was hij menselijk en sociaal. "Pim, jij gaat niet de geschiedenis in als voetnoot, maar als voetstuk", zei Simon verder namens Pims vriend Jan en zijn butler Herman.

De dienst werd bijgewoond door tal van prominente Nederlanders onder wie premier Kok en de vice-premiers Borst en Jorritsma.


Vanmiddag wordt Fortuyn in besloten kring begraven in zijn geboorteplaats Driehuis bij IJmuiden.