Pro-Israel demonstratie rustig verlopen

De pro-Israël manifestatie die vanavond gehouden werd op het Jonas Daniël Meyerplein in Amsterdam is rustig verlopen. Zo'n 1.500 tot 2.000 joodse en niet-joodse mensen zijn daar bijeen geweest om uiting te geven aan hun solidariteit met Israël en te protesteren tegen terreur. De bijeenkomst was georganiseerd door joodse jongerenorganisaties.

De politie had uiterst scherpe veiligheidsmaatregelen getroffen. Met betonblokken en dranghekken was het plein afgegrendeld. Mensen die het gebied in wilden, werden streng gecontroleerd.

Op het met Israëlische vlaggetjes versierde plein waren toespraken van rabbijn Evers van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap, die de aanwezigheid van veel niet-joden ,,zeer hartverwarmend'' noemde, en van ambassadeur Eitan Margalit van Israel. Hij beëindigde zijn toespraak met de woorden 'Geen oorlog meer, geen bloedvergieten meer'. Hij verdedigde de militaire activiteiten van het Israëlische leger als een gerechtvaardigde oorlog uit zelfverdediging.

De schrijver Leon de Winter uitte net als Margalit scherpe kritiek op de media, die alle Palestijnse propaganda voor zoete koek aannemen. "De media hebben bijna geen aandacht voor de 800 tot 2.000 moslims, die kortgeleden in de Indiase deelstaat Gurajat werden uitgemoord, maar beschuldigen zonder enig bewijs Israël wel van massamoord", aldus De Winter.

Telegraafcolumist prof. dr. Bob Smalhout nam vooral Arafat en het Nederlands Palestina Komitee op de korrel. Arafat noemde hij een ,,criminele terrorist'', het comité is volgens hem een stelletje Nederlanders met een theedoek rond het hoofd. De demonstratie van vorige week was volgens Smalhout een puur antisemitische demonstratie.


Een uitgebreid verslag van de demonstratie kun je hier lezen, op Planet Internet.