Ex-SS'er te ziek voor celstraf

De voormalige Duitse SS-officier Julius Viel heeft een dermate slechte gezondheid dat hij zijn gevangenisstraf niet kan uitzitten. Dat heeft de rechtbank in Ravensburg vrijdag bepaald. Viel werd in april veroordeeld tot 12 jaar cel wegens zevenvoudige moord.

De 84-jarige Viel is overgebracht naar een gewoon ziekenhuis waar hij zal worden behandeld aan kanker. In 2001 achtte een rechtbank Viel schuldig aan de moord op zeven joodse dwangarbeiders in 1945. Hij pleegde deze misdaad in de Tsjechische plaats Litomerice nabij het toenmalige concentratiekamp Theresienstadt.

Viel werd in oktober 1999 in de Beierse plaats Wangen aangehouden, nadat de Canadese oud-hoogleraar Adalbert Lallier had gezegd dat hij als jong soldaat in de SS de schietpartij had gezien. Viel heeft altijd gezegd dat hij onschuldig is. De officier van justitie had levenslang geëist.

Viel werd na de Tweede Wereldoorlog een alom gerespecteerd journalist van regionale kranten. In 1983 kreeg hij zelfs een onderscheiding van de overheid.