Oppassen met kunstmatige zoetstoffen

migi had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Voedingscentrum in Den Haag meldt dat 2 glazen light-frisdrank of een kwart rolletje suikervrije drop bij kinderen tot 8 jaar al tot buikpijn of diarree kunnen leiden. Het voedingscentrum raadt ouders dan ook af kinderen deze producten te geven.

Volgens het centrum zouden producenten op de verpakking duidelijker moeten vermelden hoeveel kunstmatige zoetstof er in een middel is verwerkt.

Voor kunstmatige zoetstoffen worden vooral cyclamaat en sorbitol gebruikt. Alle light frisdranken en suikervrij snoepgoed zitten er vol mee, en volgens het voedingscentrum is niet duidelijk of ze bij gebruik van grote hoeveelheden risico's kunnen opleveren voor de gezondheid van bepaalde personen. Sorbitol kán volgens het voedingscentrum bij consumptie van te grote hoeveelheden buikpijn of diarree veroorzaken. Bij cyclamaat is, zegt het voedingscentrum, nog niet bekend of er risico's zijn.

Het voedingscentrum begint komende maandag een informatiecampagne over de e-nummers, de hulpstoffen die verwerkt zijn in voedsel.