Gematigde drinksters sneller zwanger

Vrouwen die gematigd alcohol (tot 14 drankjes per week) drinken worden sneller zwanger dan vrouwen die niets drinken. Meer dan 14 borrels drinken bevordert de conceptie echter niet, minder drinken heeft ook invloed op het zwanger worden.

Deze opzienbarende gegevens blijken uit een studie van het 'Human Reproduction Journal'. De onderzoekers volgden drie jaar lang het laten en vooral doen van bijna 40.000 vrouwen. Ze hielden bij hoeveel drankjes de vrouwen per week achterover sloegen en hoe lang het duurde voor ze bevrucht waren.

Ongeveer de helft van de vrouwen werd zwanger binnen het jaar, en 15 pct moest meer dan een jaar wachten. Van de vrouwen die veel dronken, moest 22 pct een jaar wachten op het blijde nieuws. Voor slechts 14 pct van de vrouwen die gematigd dronken, duurde het zo lang. En 18 pct van de compleet nuchtere vrouwen moest meer dan een jaar proberen.

Het is waarschijnlijk niet zo dat alcohol de vruchtbaarheid op zich bevordert, maar moet het alcoholgebruik in verband worden gebracht met frequenter geslachtsverkeer. Dat kan verklaren waarom vrouwen die niet drinken, langer moesten wachten. Gematigd drinken zou vrouwen ook meer ontspannen maken tijdens het vrijen, en zo de bevruchting vergemakkelijken.

Over hoe het zit met het alcoholgebruik bij de mannen die voor de bevruchting moesten zorgen zijn geen onderzoeksgegevens bekend.