Vuurwerkramp proces: Getuige in het nauw

Tijdens zijn getuigenis in het strafproces tegen de tweekoppige directie van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks is de voorzitter van de Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland (VEN), G.J. Wagenvoort, in het nauw geraakt. Wagenvoort wilde niet onthullen welke ambtenaar hem kort na de vuurwerkramp heeft gebeld met het dringende advies zijn "dossiers" buitenshuis in veiligheid te brengen.

papierversnipperaars

Tevens heeft Wagenvoort van die ambtenaar vernomen dat "de papierversnipperaars bij de overheid op volle toeren draaiden". Dit had hij al eerder gezegd in een artikel in het dagblad Trouw. Gevraagd naar opheldering hierover, zweeg Wagenvoort. Ondanks aandringen van de rechter weigerde de getuige de identiteit van de betrokken ambtenaar te onthullen. Ook wilde hij niet zeggen waar deze persoon werkzaam was. Wat de dossiers van Wagenvoort, naast VEN-voorzitter ook handelaar in vuurwerk, precies inhielden, is nog niet duidelijk.

Wagenvoort werd te hulp geschoten door de advocaat van S.E. Fireworks-directeur R. Bakker, mr. J. Plasman. Volgens de advocaat zou de getuige "zijn eigen positie" in gevaar brengen als hij zou zeggen wie de ambtenaar in kwestie is. Wagenvoort merkte nog op dat hij na de ramp in Enschede tot driemaal toe een proces-verbaal heeft gekregen, wegens vermeende overtredingen in zijn bedrijf. "Voor de ramp werd ik de hemel in geprezen."

Na beraad gaf de rechtbank Wagenvoort de gelegenheid in raadkamer - dus achter gesloten deuren - zijn weigerachtige houding toe te lichten, in aanwezigheid van de advocaten en de officieren van justitie. Daarna zal de rechtbank beslissen of de VEN-voorzitter de vragen alsnog in de openbaarheid moet beantwoorden.

Advocaat G. Meyers, de momenteel zieke raadsman van directeur W. Pater, kaartte al eerder de kwestie van het vernietigen van dossiers door de overheid aan. Justitie heeft dit nog in onderzoek.