FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 20 september 2001

Gebeurtenissen BB Live-uitzending

Wat een avond: vanavond zijn in het Big Brother Huis 3 nieuwe bewoners binnengetreden, is de groep verdeeld in twee teams en is er meteen een zware Battle uitgevoerd.
Nieuwe bewoners
Traditiegetrouw kent Big Brother op donderdagavond een late live-uitzending. En meestal is er in die uitzending iets bijzonders gepland. Vanavond werd duidelijk hoeveel harder Big Brother dit jaar is. Terwijl de 5 bewoners in het arme gedeelte verbleven, kwamen in het rijke gedeelte de drie nieuwe bewoners aan. Gescheiden door het smeedijzeren hek maakten de bewoners kennis met elkaar. En niet lang daarna werd duidelijk dat vanaf vanavond de groep in twee kampen wordt verdeeld.

Verdeling teams
Presentatrice Patty Brard maakte bekend dat door stemmen van de kijkers is bepaald dat Andries en Gert-Jan de Captains zijn van de twee teams die tegen elkaar zullen strijden. Beide teams mochten ook hun teamleden kiezen. Andries koos voor Frank, Diane en Danielle, en Gert-Jan krijgt Kelly, Pascal en Nancy in z'n team.

The Battle
De twee teams mochten direct een Battle uitvoeren. Op het Battlefield waren twee containers geplaatst, met daartussen 2 touwen gespannen. Deze touwen hingen over een modderbad van circa 1 meter diepte.
De Battle laat zich raden: de beide teams moesten via die touwen van de ene naar de andere container klimmen. Bij het team van Gert-Jan ging dat prima: alle teamleden kwamen redelijk makkelijk naar de overkant. Andries had het echter minder makkelijk: van zijn team is Frank niet eens aan het klimmen toegekomen.
De winst van het team van Gert-Jan betekent dat hij en zijn teamleden voorlopig in het luxe gedeelte van het Huis mogen verblijven, en dat het stro is bestemd voor het team van Andries.

Verdachte kuchjes bij Miljoenenquiz

De Britse politiedienst Scotland Yard gaat een onderzoek instellen naar verdachte "kuchjes uit het publiek" tijdens de quiz 'Who wants to be a millionaire'. Tijdens de show won de deelnemer een miljoen pond. De politie vermoedt dat er sprake is van vals spel. Dat meldt de BBC donderdag.

De show, in Nederland uitgezonden door SBS6 als Weekend Miljonairs, wordt in Engeland uitgezonden door het commerciële ITV. De programmamakers ontdekten de geluiden vanuit het publiek na het filmen. De geluiden kunnen toeval zijn, maar de omroep heeft toch besloten de politie in te schakelen. De show wordt pas uitgezonden als het onderzoek is voltooid. Volgens Scotland Yard zijn er nog geen verdachten aangehouden.

Hufterigheid jongeren ergert Tweede Kamer

Een grote meerderheid in de Tweede Kamer ergert zich groen en geel aan de toenemende 'hufterigheid' onder jongeren, die regels massaal aan hun laars lappen en niet gecorrigeerd worden wanneer zij herhaaldelijk over de schreef gaan. Tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer spraken gisteren meerdere fractievoorzitters hun irritatie uit over de tekortschietende aanpak van jongeren die normen en waarden aan hun laars lappen.

Daarnaast is het volgens de Kamer essentieel om aandacht aan het probleem te besteden nu door de aanslagen in de Verenigde Staten een riskante voedingsbodem aanwezig is voor spanningen waarbij allochtone en autochtone jongeren met elkaar of met de maatschappij in conflict kunnen komen.

"Jongeren die op straat of op school provoceren, moeten bij hun lurven worden gepakt", aldus PvdA-fractieleider Melkert die net als zijn collega's geen goed woord overhad voor de feestende Arabische jongeren in Ede. "Maar je moet ze daarmee natuurlijk ook de hand reiken om hun gedrag te verbeteren".

Handhaving

Ook VVD-leider Dijkstal vindt dat veel vaker corrigerend moet worden opgetreden. "Er is sprake van hufterigheid, eenzaamheid, onverschilligheid en gebrek aan verantwoordelijkheid", aldus de liberaal die hamerde op meer handhaving. "Als we wetten en regels niet naleven is dat geen gedogen, maar is sprake van nalatigheid."

CDA-leider De Hoop Scheffer vindt ook dat de tolerantie in Nederland te veel tot vrijblijvendheid is uitgegroeid. "De grenzen die we stellen moeten niet alleen door de overheid maar ook door de mensen zelf worden gehandhaafd.

"Je ergert je soms dood aan wat er op straat gebeurt", aldus SGP-leider Van der Vlies, die Kok uitdaagde vandaag in zijn antwoord aan de Kamer met een krachtige reactie te komen. "De tijd is aangebroken dat we daar echt eens stevig tegenin gaan."

Justitie begint anonieme tiplijn

Justitie begint volgend jaar met een anonieme tiplijn waar burgers misdrijven kunnen melden. Een woordvoerder van minister Korthals van Justitie heeft dat plan donderdag bevestigd.

De lijn is bedoeld voor zowel ernstige misdrijven als terrorisme, moord, mishandeling, drugshandel en fraude als ook lichtere vormen van criminaliteit. Justitie wil met de tiplijn burgers direct betrekken bij de bestrijding van de zware criminaliteit.

Korthals begint volgend jaar met experimenten in de politieregio's Utrecht, Twente een IJsselland, waar burgers hun tip kwijt kunnen. De politie controleert de tips op bruikbaarheid. Volgens Justitie komt het vaak voor dat mensen kennis hebben van een misdrijf maar dat niet durven melden. Uit angst voor repressailles van criminelen, willen ze niet betrokken raken.

De tipgevers blijven anoniem. ,,Burgers kunnen via de telefoon op een laagdrempelige wijze hun informatie doorgeven'', zei Korthals in het RTL-Nieuws. ,,De informatie wordt bij de juiste instanties bekend, maar de tipgever blijft anoniem.''

Het idee voor de tiplijn komt uit het buitenland. Onder de naam Crime Stoppers is een dergelijke lijn in Groot-Brittannië al jaren succesvol.

Moslimjongeren: Overleg met Kok en v. Boxtel

Premier Kok en minister van Boxtel van Integratiebeleid hebben vrijdag een ontmoeting met een delegatie moslimjongeren. De jongeren, vertegenwoordigers van vooral Marokkaanse jongerenclubs, hebben het gesprek aangevraagd.

Ze zeggen verontrust te zijn over de manier waarop de bewindslieden zich deze week hebben uitgelaten over moslims in Nederland, en hun houding ten opzichte van de terroristische aanslagen in de Verenigde Staten. De jongeren zijn bang dat het beeld ontstaat dat Islamieten in Nederland de acties niet veroordelen.

Het imago dat Islamieten hebben, zou hierdoor, zo vrezen de jongeren, nog slechter worden. Het gesprek vindt plaats na afloop van de ministerraad.

Minister van Boxtel verklaarde dinsdag overleg te willen met sleutelfiguren uit de Moslimwereld in Nederland . Hij was erg geschrokken van de uitslag van een enquîte waaruit bleek dat bijna de helft van de ondervraagde moslims begrip zeiden te hebben voor de aanslagen in Amerika. Volgens een woordvoerder van Van Boxtel is voor de bijeenkomst nog geen datum vastgesteld.

140 Turkse moskeeën: Terrorisme is geen islam

In de 140 Turkse moskeeën van de Islamitische Stichting Nederland wordt vrijdag een preek gelezen waarin terrorisme in strijd met de islam wordt genoemd. De preek is door de ISN naar alle moskeeën en imams gestuurd.

Zowel op basis van de koran als van de woorden van de profeet moet een moslim terrorisme afwijzen, zegt C. Keskin van de ISN. De vreselijke gebeurtenissen in de Verenigde Staten waren voor de stichting aanleiding dit thema deze vrijdag in de moskeeën aan de orde te stellen.

De preek is gebaseerd op een vers uit de koran waar gesproken wordt over de straf voor degenen die onschuldige mensen doden, en op een uitspraak van de profeet, namelijk dat een moslim ook tijdens een oorlog geen onschuldige mensen (kinderen, ouderen) kwaad mag doen.

De ISN is de grootste koepelorganisatie van Turkse moskeeën in ons land. De 98 imams zijn door de Turkse regering aangesteld.

VS nemen geen genoegen met besluit Taliban

Met de aanbeveling van de Afghaanse geestelijkheid inzake Osama bin Laden wordt niet voldaan aan wat de VS hebben gevraagd. Bin Laden moet worden overgedragen aan de ,,verantwoordelijke autoriteiten''. Dat heeft het Witte Huis donderdag meegedeeld.

De geestelijken hebben donderdag besloten om Bin Laden te vragen het land te verlaten. De uiteindelijke beslissing hierover moet door Omar, de hoogste geestelijk leider van de Taliban, worden genomen. Volgens de in Londen gevestigde Arabische krant Asharq al-Awsat is Talibanleider Omar van mening dat Osama Bin Laden de laatste is die Afghanistan hoeft te verlaten. ,,Bin Laden zal de laatste zijn die Afghanistan dood of levend verlaat'', zo zou de Talibanleider eerder deze week tegen de Pakistaanse delegatie hebben gezegd, meldt de krant op basis van een bron dichtbij die delegatie.

Volgens de Afghaanse minister van Onderwijs, Amir Khan Muttaqi, zal de leider van de Taliban, mullah Omar, het oordeel van de verzamelde geestelijken van Afghanistan over Bin Laden wel accepteren. De minister verklaarde donderdag dat ,,zijne Excellentie leider van de Gelovigen'' altijd in de geest van de aanbevelingen van de geestelijken heeft gehandeld, en dat naar verwachting ook nu zal doen.

Omar moet Bin Laden zelf vragen om te vertrekken. De Taliban-leider zou eerder hebben gezegd dat Afghanistan Bin Laden niet zal dwingen weg te gaan. De Afghaanse minister zei verder dat het vermoedelijke enige tijd zal kosten om Bin Laden er van te overtuigen om weg te gaan. Ook het vertrek zelf zou niet al te vlot gaan. ,,Hij heeft veel tegenstanders. Hij kan niet zomaar de straat opgaan en een taxi nemen'', aldus de minister.

Opnieuw aanhouding verdachte WTC-ramp

De VS hebben woensdagavond bij Boston een persoon gearresteerd die wordt verdacht van hulp aan de kapers die op 11 september de aanslagen uitvoerden in New York en Washington.

Het gaat om Nabil al-Marbabh. Van deze ooit enige tijd in Boston wonende man weet justitie vrijwel niets. Al-Marbabh is door de in Jordanië wegens terrorisme opgesloten ex-taxichauffeur uit Boston, Raid Hijazi, aangeduid als agent van Osama bin Laden in de VS.

Bin Laden wil zich verantwoorden

De gezochte terrorist Osama bin Laden is bereid in een islamitisch land terecht te staan. Dit heeft een gezant van het Afghaanse Talibanregime in Pakistan, Suhail Shaheen, donderdag in Islamabad gezegd.

Als er 'bewijzen' zouden zijn, wil hij zich verantwoorden, aldus de Afghaanse diplomaat. Bin Laden wordt door de Verenigde Staten gezien als hoofdverdachte van de aanslagen van afgelopen week in New York en Washington. Hij woont in Afghanistan onder bescherming van het bewind.

Bin Laden zei volgens Shaheen: "Ik ben niet betrokken bij de aanslagen, ik ben een gast van Afghanistan, als er bewijzen zijn dan ben ik klaar voor een proces."

Een raad van Afghaanse geestelijken heeft donderdag het bewind van mullah Mohammad Omar geadviseerd Bin Laden te vragen of hij het land vrijwillig wil verlaten. Omar zou willen instemmen met dat advies.

Voetbal : Zoff weg bij Lazio

Alberto Zaccheroni is de nieuwe trainer van Lazio Roma. De voormalig coach van AC Milan volgt Dino Zoff op. Zoff stapte op nadat Lazio woensdag de tweede nederlaag leed in de Champions League, thuis tegen Nantes (1-3).

De Italiaanse club gaat volgende week puntloos op bezoek bij PSV. Bij Lazio staat verdediger Jaap Stam sinds kort onder contract. De club kent ook al een moeizame start in de competitie, met drie gelijke spelen op rij.

Terreurkaping: Stewardess belde details door

osado had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een stewardess belde ten tijde van de kaping van American Airlines vlucht 11 om details over de kaping door te geven. Ze bleef aan de lijn tot de tragische laatste seconden dat het toestel de noordelijke toren van het WTC doorboorde. Dat meldt de Los Angels Times.

Het telefoontje van stewardess Madeline Sweeney is van groot belang voor het onderzoek van de FBI. Een medewerker van Logan International Airport, die het telefoontje van Madeline aannam, kan helpen met de reconstructie van het gesprek.

Wat het verloop van de vlucht was ten tijde van het gesprek, was haar niet duidelijk. Op de vraag of ze wist waar ze was zei ze: "Ik zie water en gebouwen, oh god." Daarna werd de verbinding verbroken. Maar Madeline was wel in staat belangrijke details door te geven. Twee stewardessen waren al neergestoken. Ze identificeerde haar collega's met hun personeelsnummers. "Een kaper heeft de keel van een passagier uit de businessklasse doorgesneden, hij lijkt dood."

Madeline (35) werkte 12 jaar bij de luchtvaartmaatschappij. Zowel American Airlines als de FBI weigeren verdere details van het telefoongesprek bekend te maken.

Overstroming metro dreigt in New York

Snipah had ons via de newssubmit het volgende te melden:

In New York dreigt een nieuwe ramp: overstromingen. De wateroverlast kan het complete metronetwerk van de stad blank leggen, zo meldt de BBC.

Bouwkundigen zeggen dat de muren van een grote betonnen ruimte onder het voormalige WTC dreigen in te storten. Als dat gebeurt kan het water van de Hudson-rivier het metrostation onder het WTC bereiken en van daar ook de rest van de ondergrondse in New York.

De betonnen ruimte ligt op een diepte van 20 meter en vormde de fundering van het WTC. Op de plaats van de aanslagen ligt nu nog een enorme hoeveelheid puin. Het gewicht daarvan zorgt er nu nog voor dat de muren onderin de druk van water en modder kunnen weerstaan.

ABN Amro blijft in zaken met familie bin Laden

Ryser had ons via de newssubmit het volgende te melden:

ABN Amro ziet geen aanleiding de relatie met de Saudi bin Ladengroep, het bedrijf van de familie van Osama bin Laden, te verbreken. "We hebben vastgesteld dat er geen banden zijn tussen het bedrijf of de familie met de terrorist", aldus een woordvoerder van de bank.

De zeventig jaar bestaande Saudi Hollandi Bank, een 40 procents deelneming van ABN Amro, is een van de huisbankiers van de Saudi bin Ladengroep. Al bijna sinds het begin heeft de ABN Amro contact met het bedrijf. De banden tussen de familie Bin Laden en Osama bin Laden zouden al lang geleden zijn verbroken.

ABN Amro ziet daarom geen reden te veronderstellen dat de terrorist zaken doet via het bedrijf van zijn familie. "We hebben het onderwerp wel aan de orde gesteld in een gesprek met de klant", wil de woordvoerder kwijt. De naam Bin Laden is beladen en beïnvloedt de reputatie van het bedrijf. De woordvoerder wil niet zeggen of de groep hieruit consequenties trekt.
De oorsprong van het vermogen van Osama bin Laden ligt bij de onderneming; de 300 miljoen dollar die hij van zijn vader erfde.
---------------------------------

Let op!! Het gaat hier om het familiebedrijf en niet om Osama!

Film Review: Planet of the Apes

'Planet of the Apes' uit 2001 is een remake van de sciencefictionklassieker van regisseur Franklin J. Schaffner uit 1968. De maatschappijkritiek in het origineel kwam hard aan in een tijd van rassenrellen en de oorlog in Vietnam. In de film houden apen de mens door een effectieve rolomkering een spiegel voor.

Klassiek is de eindscène waarin hoofdrolspeler Charlton Heston het vrijheidsbeeld in zicht krijgt en zodoende ontdekt dat hij al die tijd gewoon op aarde was. 'Damn you, damn you all to hell!', is het enige wat hij nog kan uitbrengen.

Regisseur Tim Burton stond niet meteen te trappelen om een remake te maken toen hij daarvoor werd benaderd. Naar zijn mening komen alleen slechte films daarvoor in aanmerking. Burton zijn voorkeur ging uit naar een nieuwe film op basis van het oorspronkelijk verhaal. In de nieuwe film is de maatschappijkritiek dan ook voor een groot deel verdwenen. Charles Heston mag in een piepklein rolletje nogmaals zijn klassieke woorden ten gehore brengen, ditmaal als hij op zijn apensterfbed het pistool introduceert in de apenwereld. Zijn hoofdrol is overgenomen door Marky Mark Wahlberg.


DetailsVerenigde Staten, 121 minuten
GenreScience Fiction
RegieTim Burton
ScenarioWilliam Broyles jr., Lawrence Konner, Mark Rosenthal
CameraPhilipe Rousselot
MuziekDanny Elfman
MetMark Wahlberg, Tim Roth, Helena Bonham Carter

Indiase studenten: Vengaboys verderfelijk

De Vengaboys hebben een concert in het Indiase Gauhati afgezegd naar aanleiding van protesten van studenten, die vinden dat er een verderfelijke invloed uitgaat van de muziek en de optredens van de groep.

"Optredens van groepen als de Vengaboys passen in de westerse cultuur, niet in een conservatieve cultuur als de onze", aldus Jagadish Dutta, voorzitter van de studentenbond in Gauhati, de hoofdstad van de deelstaat Assam.

De Nederlandse band, die in de hele wereld hits heeft gehad met nummers als Boom, boom, boom, boom en We're going to Ibiza, zou zondag optreden in Gauhati. De groep trad vorige week op voor een uitzinnige menigte in Ahmadabad en heeft nog vier optredens in India voor de boeg.

Vuurwerkramp proces: Getuige in het nauw

Tijdens zijn getuigenis in het strafproces tegen de tweekoppige directie van het Enschedese vuurwerkbedrijf S.E. Fireworks is de voorzitter van de Vereniging Evenementenvuurwerk Nederland (VEN), G.J. Wagenvoort, in het nauw geraakt. Wagenvoort wilde niet onthullen welke ambtenaar hem kort na de vuurwerkramp heeft gebeld met het dringende advies zijn "dossiers" buitenshuis in veiligheid te brengen.

papierversnipperaars

Tevens heeft Wagenvoort van die ambtenaar vernomen dat "de papierversnipperaars bij de overheid op volle toeren draaiden". Dit had hij al eerder gezegd in een artikel in het dagblad Trouw. Gevraagd naar opheldering hierover, zweeg Wagenvoort. Ondanks aandringen van de rechter weigerde de getuige de identiteit van de betrokken ambtenaar te onthullen. Ook wilde hij niet zeggen waar deze persoon werkzaam was. Wat de dossiers van Wagenvoort, naast VEN-voorzitter ook handelaar in vuurwerk, precies inhielden, is nog niet duidelijk.

Wagenvoort werd te hulp geschoten door de advocaat van S.E. Fireworks-directeur R. Bakker, mr. J. Plasman. Volgens de advocaat zou de getuige "zijn eigen positie" in gevaar brengen als hij zou zeggen wie de ambtenaar in kwestie is. Wagenvoort merkte nog op dat hij na de ramp in Enschede tot driemaal toe een proces-verbaal heeft gekregen, wegens vermeende overtredingen in zijn bedrijf. "Voor de ramp werd ik de hemel in geprezen."

Na beraad gaf de rechtbank Wagenvoort de gelegenheid in raadkamer - dus achter gesloten deuren - zijn weigerachtige houding toe te lichten, in aanwezigheid van de advocaten en de officieren van justitie. Daarna zal de rechtbank beslissen of de VEN-voorzitter de vragen alsnog in de openbaarheid moet beantwoorden.

Advocaat G. Meyers, de momenteel zieke raadsman van directeur W. Pater, kaartte al eerder de kwestie van het vernietigen van dossiers door de overheid aan. Justitie heeft dit nog in onderzoek.

Ongeregeldheden Israel / P'stijnen nemen toe

Palestijnen hebben in de buurt van Bethlehem op de Westelijke Jordaanoever een Israëlische vrouw doodgeschoten. Dat heeft de Israëlische legerradio donderdag gemeld. De aanval gebeurde ondanks het staakt-het-vuren dat Yasser Arafat deze week heeft afgekondigd.

De aanslag is opgeëist door de Brigades van Martelaren van al-Aqsa, die banden onderhoudt met de Fatah-beweging van de Palestijnse leider Yasser Arafat.

De Palestijnen beschoten de auto waarin de vrouw met haar man en drie kinderen zat in de buurt van de joodse nederzetting Tekoa. Haar man raakte gewond. Het is niet duidelijk of het om bewoners van de nederzetting gaat.

Volgens de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shimon Peres, heeft Arafat ,,de afgelopen uren'' een aantal aanslagen tegen Israëlische doelen voorkomen. De Israëliërs hebben Arafat daarvoor hun erkentelijkheid betoond.

Korte inval Gazastrook

Het Israëlische leger is donderdagmorgen korte tijd de door de Palestijnen bestuurde Gazastrook binnengevallen. Zij verwoestten in het zuiden van het gebied landbouwgebieden. Dat heeft een hoge functionaris van de Palestijnse inlichtingendiensten meegedeeld.

Dinsdag trok het Israëlische leger zich terug uit door de Palestijnen bestuurde gebieden in de Gazastrook en op de Westelijke Jordaanoever. Dat gebeurde nadat de Palestijnse leider Yasser Arafat een staakt-het-vuren had afgekondigd.

Nederlandse jeugd bang voor WO-3

ScareFreak had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Meer dan de helft (56 procent) van de Nederlandse kinderen van negen tot en met veertien jaar is bang dat er een Derde Wereldoorlog komt. Dit blijkt uit een representatief onderzoek onder driehonderd kinderen van het internet-kinderplatform www.kaboem.nl.

De aanslagen in Amerika blijken voor zowel jonge als iets oudere jongens en meisjes hét gesprek van de dag. Ze praten er vooral onderling over (97 procent) en verder met de leerkrachten op school en thuis met de ouders (beide scoren 89 procent).

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd in opdracht van kinder- en jongerencommunicatiebureau Keesie, blijkt voorts dat de kinderen zeer goed op de hoogte zijn van de situatie in Amerika. Bijna allemaal (96 procent) weten ze de naam te noemen van de torens in New York waar twee vliegtuigen tegenaan zijn gevlogen. De televisie blijkt voor hen het allerbelangrijkste medium waar zij hun informatie vandaan halen.

Verdrietig

Jongens reageren iets bozer dan meisjes op de gebeurtenissen. Meisjes raken eerder verdrietig. Jonge meisjes zijn het verdrietigst. ,,Elke keer als ik eraan denk, moet ik weer huilen'', luidde de reactie van een 9-jarig meisje. Meisjes (59 procent) zijn nog banger dan jongens (42 procent) dat het geweld naar ons land komt.

Keesie wilde het onderzoek omdat het diverse signalen kreeg van zowel klanten als kinderen over de toegenomen angst onder deze doelgroep. De uitkomsten bevestigen het vermoeden van Keesie dat de aanslagen in Amerika en de grote aandacht van de media voor het onderwerp veel invloed hebben op de gemoedstoestand van de jeugd.

1500 kilometer voor nabrengen gameboy

Een 11-jarige leerling uit Berkshire in Groot Brittannië, die met zijn klas op schoolreis was, keek vreemd op toen hij 1500 kilometer van huis opeens zijn moeder de trein in zag stappen.

De vrouw spendeerde 550 gulden (€ 250,-) aan vliegreizen en taxi’s om haar oogappel zijn gameboy te brengen. Ze was het apparaatje bij het inpakken van zijn tas vergeten. En omdat zoonlief misschien welleens een minder leuke tijd zou kunnen hebben zonder zijn geliefde gameboy, zat er voor moeder niets anders op dan haar zoon achterna te reizen.


Cistron Telecom failliet

Cistron Telecom heeft woensdag zijn faillissement bekendgemaakt. Het Alphense bedrijf hield zich bezig met de doorgave van breedband-internet via het ADSL-netwerk van KPN Telecom.

Cistron Telecom raakte in de problemen door een te voortvarend begin, de slechte ontwikkelingen in de IT- en telecommarkt en gebrek aan investeerders. Als klap op de vuurpijl werd Cistron door KPN gesommeerd een in de vele miljoenen guldens lopende rekening voor het gebruik van zogeheten collocaties te voldoen.

Door het uitblijven van betaling besloot KPN de dienstverlening aan Cistron Telecom met ingang van 21 september stop te zetten. Cistron Telecom richtte zich de afgelopen weken nog op een doorstart in een afgeslankte vorm met aanzienlijk minder telefooncentrales (vier in plaats van zeventig) en op nieuwe geldverstrekkers. Die doorstart is mislukt.

Het faillissement van Cistron Telecom betekent ontslag voor 29 medewerkers. Ongeveer 600 klanten in Alphen en Delft moeten per direct op zoek naar een nieuw telecombedrijf. Zusterbedrijf Cistron Internet gaat, in afgeslankte vorm met 22 medewerkers, wel door.

Gevechtsvliegtuigen naar Perzische Golf

De Verenigde Staten zijn begonnen met het verplaatsen van de strijdkrachten die worden ingezet in de strijd tegen het terrorisme. Dat heeft de onderminister van Defensie Paul Wolfowitz woensdag bekendgemaakt.

Eerder meldde de Amerikaanse nieuwszender de stationering van honderd gevechtsvliegtuigen in de buurt van de Perzische Golf. Het Pentagon wil niet zeggen waar de toestellen precies worden geplaatst.

De operatie draagt volgens CNN de codenaam 'Infinite Justice' (Onbegrensde Gerechtigheid). Onder de gevechtsvliegtuigen zijn toestellen van het type F15, F16 en B1-bommenwerpers. De machines kunnen donderdag al hun nieuwe standplaats hebben bereikt.

Ook het Amerikaanse vliegdekschip USS Theodore Roosevelt is woensdag vanuit de thuishaven Norfolk (Virginia) vertrokken in de richting van de Middellandse Zee.

Davis Cup : Grosjean zegt af

De Franse tennisser Sébastien Grosjean heeft zich afgemeld voor de halve finale van de Daviscup in Rotterdam tegen Nederland. Grosjean is genezen van een enkelblessure, maar durft het risico van een lange vijfsetter niet aan.

Cédric Pioline neemt zijn plaats in bij de Franse ploeg. De absentie van Grosjean is een behoorlijke aderlating voor de equipe van coach Guy Forget. Grosjean stond dit jaar in de halve finale van de Australian Open en Roland Garros. De tennisser uit Marseille speelde sinds 16 juli slechts een wedstrijd wegens zijn blessure, en dat was op 27 augustus in de eerste ronde van de US Open.

Waarschijnlijk komen Arnaud Clément en Cédric Pioline uit in het enkelspel en vormen Nicolas Escudé en Fabrice Santoro het dubbel.

Nieuwe bandleden voor Kane

Rockband Kane heeft er twee nieuwe leden bij. Het gaat om Paul Jan Bakker en Martijn Bosman, respectievelijk gitarist en drummer. Dat heeft BMG Nederland, de platenmaatschappij van Kane, donderdag bekendgemaakt.

Bakker en Bosman hebben al bijdragen geleverd aan de opnamen van het nieuwe album van de rockgroep. Dat gaat, net als de huidige single, So Glad You Made It heten en ligt vanaf 29 oktober in de platenwinkels.

Drummer Andre Kemp, die de band enkele maanden versterkte na het vertrek van Cyril Directie begin 2001, stopt als bandlid. Hij gaat verder met zijn oude werkzaamheden als eigenaar van een muziekschool en studiomuzikant.

Kane hoopt als zestal haar nieuwe nummers en oude hits als Where do I go now en Damn those eyes krachtiger te kunnen uitvoeren tijdens optredens. Op 11 november begint de band met de So Glad You Made It tour 2001. Die voert langs elf zalen in het land.

Geestelijken vragen Osama te vertrekken

Afghaanse geestelijken hebben de Saudische terrorist Osama bin Laden donderdag aangeraden Afghanistan te verlaten. Dat heeft de Talibanminister van Informatie donderdag bekendgemaakt.

De ongeveer duizend oelema's (schriftgeleerden) die sinds woensdag in Kabul bijeen zijn spraken een fatwa (religieus decreet) uit waarin de gezochte terrorist wordt opgeroepen het land te verlaten.

,,Om het huidige tumult en ook toekomstige verdenkingen te voorkomen, adviseert de hoge raad van eerbiedwaardige oelema's het Islamitische Emiraat (Afghanistan) Osama bin Laden ervan te overtuigen wanneer maar mogelijk te vertrekken '', aldus de schriftgeleerden in hun beslissing.

Makro staakt online-activiteiten

Internet-bezorggroothandel Makro-online stopt per direct met alle activiteiten. Het bedrijf was niet rendabel genoeg, mede doordat het slechts in drie regio's in Nederland actief was. Dit heeft de directie woensdag bekendgemaakt.

Makro-online, een onderdeel van groothandel Makro, vindt het "huidige marktpotentieel onvoldoende om op korte termijn het gewenste rendement te behalen". Het bedrijf werd een jaar geleden opgericht.

In de regio Groot-Amsterdam, Zuid-Holland en Utrecht konden bedrijven on-line voedings- en andere producten bestellen. Uitstaande bestellingen worden nog wel bezorgd, maar nieuwe niet meer aangenomen. Voor de achttien werknemers wordt een nieuwe werkkring gezocht.

Waterpeil Westland zakt weer

Het waterpeil in het Westland is donderdagochtend iets gaan zakken. Het Hoogreemraadschap Delfland besloot daarom de polders weer allemaal normaal te gaan bemalen.

Daarmee was gestopt omdat het peil van de boezemwateren hoog was opgelopen. Het crisiscentrum in Delft is inmiddels opgeheven.

Doordat er sinds een uur of negen woensdagavond nauwelijks nog neerslag was, kon het water iets zakken. Toen besloot het hoogheemraadschap ook weer te gaan malen in de tien polders in Maassluis, Maasland, Vlaardingen en Schipluiden. De maalstop heeft ongeveer zes uur geduurd. Er wordt geen extreme regenval meer verwacht, aldus een woordvoerder van het schap.

Door het hoge waterpeil is nog wel een aantal wegen afgezet. Het gaat onder meer om de Rijksstraatweg in Schipluiden, deze blijft voorlopig dicht. De kade langs de Gaag wordt ondersteund door zandzakken.

Burgemeester Deetman van Den Haag, die een coördinerende functie in het geheel heeft, zei woensdagavond dat de overlast beperkt bleef tot een kleiner gebied, in vergelijking met de wateroverlast van 1998. Volgens hem had dit te maken met de inspanningen van het hoogheemraadschap in de afgelopen jaren. De burgemeester wilde niets weten van kritiek op Delfland. "Afspraken die we gemaakt hebben, worden nagekomen."

Thaise politie krijgt testikelbeschermers

Politiemannen uit Thailand zullen uitgerust worden met plastic kapjes om hun testikels te beschermen. De maatregel wordt genomen nadat een politieman door een vrouwelijke demonstrante erg hard in zijn edele delen was geknepen. De man herstelt in het ziekenhuis.

In Thailand is het de afgelopen tijd meer voorgekomen dat demonstranten naar de testikels grepen om door blokkades heen te breken. De politieagenten kunnen nu met de nieuwe beschermers gerust een opstand of betoging tegemoetgaan.

BB3: Vandaag nieuwe bewoners

Big brother 3 loopt nu bijna 2 weken. Volgens Big Brother is het de hoogste tijd voor frisse bewoners.
Vandaag zullen, overgevlogen vanuit het Spaanse Huis, drie nieuwe BB'ers het Huis betreden. We stellen ze hier enigzins aan je voor:
Nancy: Nancy is een vrolijk meisje, die verdacht goed met Richard overweg kan. Het is (nog) geen liefde en Richard heeft beweerd dat hij Nancy ook niet zal missen als ze weggaat naar Nederland. Ze kan goed voor zichzelf zorgen en weet het altijd zo te versieren dat ze op haar wenken bediend wordt.

Daniëlle: Daniëlle is het type 'kat uit de boom'kijken. Ze is zorgzaam en gezellig. Wat er ook gebeurt, Daniëlle blijft lachen. Verder is ze buitengewoon sportief: elke dag rent ze fanatiek een aantal rondjes door de tuin om in shape te blijven.

Pascal: Pascal is een pitbull die zich ergens in vastbijt en dan vervolgens niet meer loslaat. Hij houdt ervan mensen te sarren en op de kast te jagen. Hij brengt zijn grappen en grollen op zo'n manier, dat je niet lang boos op hem kan blijven. Hij kan heerlijk koken, dus er staat de bewoners in Almere nog heel wat culinairs te wachten!
Verwacht wordt dat je de nieuwe huisgenoten van Kelly, Frank, Gert-Jan, Diane en Andries vanavond tijdens de late live-uitzending voor het eerst kunt bewonderen.

Meer over de nieuwe bewoners vind je ook in dit topic op het FOK!forum.

NS kampt vanochtend met problemen

Het treinverkeer van en naar Arnhem heeft donderdagochtend vertraging ondervonden door een storing in het alarmoproepsysteem. Dat systeem maakt communicatie tussen de verkeersleiding en machinisten mogelijk. Tegen negen uur was deze storing verholpen.

Reizigers moeten nog wel rekening houden met enige vertragingen. Rond zes uur in de ochtend ontstond de storing. Aanvankelijk konden de treinen nog wel rijden, met een snelheid van veertig kilometer per uur. "Dan kunnen ze nog op tijd stoppen als er bijvoorbeeld iets op de rails ligt", verklaarde een woordvoerder van de Railverkeersleiding in Utrecht.

Het verkeer rond Arnhem kwam stil te liggen doordat de treinen in een file over het spoor reden, waardoor overwegen storing aangaven. "Als dat gebeurt, moet een trein voor de overweg stoppen, claxonneren en dan pas weer verder rijden", aldus de woordvoerder. Dat veroorzaakte te veel overlast.

De Nederlandse Spoorwegen hebben bussen besteld. Die rijden totdat de treindienst weer compleet is.

Tussen Arnhem en Dieren, Zevenaar en Arnhem en Wolfheze en Arnhem rijden weer treinen. Tussen Arnhem en Zevenaar is het systeem nog defect, maar er rijden wel pendeltreinen en internationale treinen.

Rond Den Haag rijden minder treinen, door een wisselstoring.
Tussen Den Haag Centraal en Den Haag Laan van NOI, Hollands Spoor, Leiden en Voorburg rijden geen treinen.

De Railverkeersleiding adviseert mensen die reizen tussen Den Haag Centraal en Utrecht om te reizen via Rotterdam. Reizigers naar Delft kunnen de tram nemen. De vertraging kan oplopen tot een uur.

Eerste overzeese galblaasoperatie door robot

Voor het eerst is het Franse artsen gelukt om met een op afstand bestuurbare robot een operatie op lange afstand uit te voeren. Het Franse team bevond zich in New York, terwijl de 68-jarige patiënte in een ziekenhuis in Straatsburg op de operatietafel lag.

Bij de operatie, die bijna een uur duurde, werkten de twee teams nauwgezet samen. Alles verliep vlekkeloos. Ook na de operatie waren er geen complicaties. De vrouw kon na twee dagen weer naar huis.

In de medische wereld wordt dit experiment als een mijlpaal gezien. Tot voor kort was het tijdsverschil wat ontstaat bij langeafstandverbindingen een groot probleem, maar door nieuwe technieken is dat nu opgelost.

'New York' van Frank Sinatra in de ban

Amerikaanse radiostations mogen aantal liedjes niet draaien.
Omwille van de gebeurtenissen van vorige week hebben de Amerikaanse radiostations het advies gekregen een aantal liedjes voorlopig niet meer te draaien.

Op de lijst staan honderdvijftig titels. Merkwaardig genoeg prijken op de lijst ook nummers als 'Walk Like an Egyptian' van de Bangles, 'Imagine' van John Lennon, 'It's a Wonderful World' van Louis Armstrong en, warempel, 'New York, New York' van Frank Sinatra.

Waterpeil Westland blijft stijgen

Het waterpeil in het Westland zal de komende uren blijven stijgen. Dat komt doordat het Hoogheemraadschap Delfland de noodgemalen heeft stilgezet. Dit was noodzakelijk geworden omdat de afwateringskanalen, de zogeheten boezem, helemaal gevuld zijn.

Dat heeft burgemeester Deetman van Den Haag woensdagavond bekendgemaakt. De brandweer helpt het hoogheemraadschap op het moment bij het leegpompen van de boezem op de Nieuwe Waterweg en de Noordzee. De reguliere gemalen werken volgens het schap op volle kracht. Burgers mogen niet meer zelf water wegpompen, aangezien ook dit water in de boezem terechtkomt.

Hoewel het waterpeil de komende uren zal stijgen, wil Deetman nog niet speculeren over een mogelijke evacuatie van woonwijken. Wel is uit voorzorg een groot aantal zandzakken gevuld. In geval van nood kunnen burgers deze zakken ophalen bij de autoriteiten.

Zie ook Wateroverlast in het Westland.

Peuterleider verdacht van sexueelmisbruik

Een 33-jarige peuterleider die de afgelopen zomer in Groningen werd aangehouden op verdenking van ontucht, heeft zich mogelijk jarenlang aan een groot aantal kinderen vergrepen.

Het gaat om tenminste tien kleine meisjes die de afgelopen zes jaar door W.K. de V. zouden zijn misbruikt. Volgens justitie, die dit woensdag bekend heeft gemaakt, gaat het om een ernstige vorm van ontucht waarbij ook sprake is geweest van het seksueel binnendringen bij de slachtoffertjes in de leeftijd van twee tot vier jaar.

Alle kinderen waren als pupil ondergebracht bij kinderdagverblijf Doremi in Groningen waar de man als peuterleider werkzaam was. De V. is na zijn aanhouding begin juli ingesloten en zit nog steeds vast in het Huis van Bewaring in Groningen. Het onderzoek is nog niet afgesloten. Ook wordt de verdachte nog psychiatrisch onderzocht. Het kan daardoor nog een aantal maanden duren voordat hij terecht staat.
©FOK.nl e.a.