'Goed nieuws over de Noordpool'

Het gaat goed met de noordpool. In plaats van steeds minder ijs, zijn er dit jaar op de Noordpool veel meer dikke ijslagen dan vroeger. Dat blijkt uit onderzoek van Duitse wetenschappers waaruit het weekblad Der Spiegel maandag citeert.

Vorig jaar meldden andere geleerden een gapend gat in het ijs van de Noordpool. Zij zagen dat als een duidelijk bewijs van de globale opwarming van de aarde.

geen ,,gapende gat'' in het ijs

De Duitse wetenschappers van het Alfred-Wegener Instituut (AWI) voor polair en maritiem onderzoek zetten al geruime tijd vraagtekens bij de theorie van het smeltende ijs. Zij besloten met behulp van een nieuw ontwikkeld elektromagnetisch meetinstrument dat de dikte van het ijs kan bepalen, zelf naar de Noordpool te vertrekken.

De AWI-onderzoekers stelden met behulp van de nieuwe meetapparatuur vast dat er niets meer te zien is van het ,,gapende gat'' in het ijs. Zij constateerden juist een ongewoon dikke ijslaag.

,,Vroeger kon het ijsoppervlakte slechts met behulp van een satelliet bestudeerd worden. Met de nieuwe apparatuur kan ook de ijsmassa worden gemeten'', zo verklaart AWI-wetenschapper Peter Lemke de afwijkende metingen.