Nieuwe topman KPN heeft steun van banken

KPN maakt voorlopig pas op de plaats. Gesprekken over allianties, fusies en verkopen van bedrijfsonderdelen worden even gestaakt. De van TPG afkomstige bestuursvoorzitter Ad Scheepbouwer, die gisteren onverwachts Paul Smits opvolgde, komt in januari met een plan van aanpak voor het zwaar geplaagde telecombedrijf.

Scheepbouwer, die uiterlijk 1 januari 2002 definitief overstapt naar KPN, brengt een zak geld mee: een krediet van euro;2,5 miljard. Dat bedrag wordt niet bij de schulden van KPN (ter hoogte van bijna euro;23 miljard) opgeteld. Het geld wordt op de bank gezet, zodat KPN erbij kan indien nodig. In dat geval betaalt KPN er een flinke rente over.

De solide reputatie van Scheepbouwer trok de banken afgelopen weekeinde over de streep, zo bleek gisteren bij de presentatie van de nieuwe topman. "Ik heb sterk de indruk dat de nieuwe samenstelling van het bestuur bij de banken de doorslag had gegeven voor de nieuwe kredietfaciliteit", zei commissaris Risseeuw. Hij bekende 'enigszins verbaasd' te zijn over de relatief gunstige voorwaarden waartegen KPN deze heeft gekregen. Het vertrek van Smits was volgens hem nodig om te laten zien dat KPN dingen anders gaat doen.

Voorzitter C. Sarolea van de centrale ondernemingsraad van KPN noemt het vertrek van Smits niet helemaal onverwacht. "De druk van de buitenwereld was enorm toegenomen." De vakbonden reageerden verdeeld op de benoeming van Scheepbouwer. Abvakabo FNV is positief, maar volgens de CFO lag de benoeming niet voor de hand.

De gisteren als KPN-voorzitter opgestapte Paul Smits blijft verrassend genoeg aan als lid van de raad van bestuur. Hij wordt daar verantwoordelijk voor de mobiele telefonie-activiteiten van KPN: het Duitse E-plus, het Nederlandse KPN Mobile en het Belgische KPN Orange. De beursgang van de mobiele tak, die voor dit jaar op de rol stond, is voorlopig van de baan. Een opsplitsing van het bedrijf, zoals bij branchegenoot British Telecom, heeft niet de voorkeur van de commissarissen. Overigens volgt Ton Risseeuw, die het KPN-bestuur samen met de Brit Dudley Eustace de afgelopen maanden bijstond, Karel Hubée op als voorzitter van de raad van commissarissen. Eustace wordt vice-voorzitter.

Scheepbouwer staat, meer dan zijn voorganger, bekend als man van de harde aanpak. Caroline Sarolea, voorzitter van KPN's centrale ondernemingsraad (cor), zegt er rekening mee te houden dat hij de belangen van het personeel wellicht minder in de gaten zal houden dan Smits. In een eerste gesprek met de cor gaf Scheepbouwer volgens haar aan het reorganisatieprogramma Vision 'met een schepje erbovenop' te willen uitvoeren. "Dat zou kunnen betekenen dat er meer banen verdwijnen", aldus Sarolea. Scheepbouwer zelf gaf aan dat een aantal maatregelen 'pijnlijk nauwkeurig' moeten worden uitgevoerd. De prestaties op het gebied van vaste en mobiele telefonie moeten omhoog.

Met het nieuwe kapitaal houdt KPN het uit tot het vierde kwartaal van 2004. Eerder had het bedrijf de financiën rond tot zomer volgend jaar. Beleggers zien het dan ook weer even zitten: de koers van het aandeel sloot 10,5 procent hoger, die van TPG 3,7 procent lager.

Zie ook A.J. Scheepbouwer verlaat TPG