Jongeren hebben geen interesse in politiek

Drie van de vier 15 tot 18-jarigen zeggen 'weinig of geen belangstelling voor de politiek te hebben'. Elke vierde jongere heeft tamelijk veel interesse. Niet meer dan twee procent van onze jeugdigen is zeer geïnteresseerd in politieke onderwerpen, zo blijkt uit CBS-gegevens.

Jonge mannen zijn meer gecharmeerd van de VVD, jonge vrouwen kiezen vaker voor PvdA en GroenLinks. Over het algemeen hebben jonge landgenoten veel waardering voor het beleid van het tweede Paarse kabinet.

Met het bereiken van de stemgerechtigde leeftijd stijgt de interesse in de politiek. Bijna de helft van de 18- tot 25-jarige mannen is 'tamelijk tot zeer geïnteresseerd in de politiek', tegenover 32 procent van de vrouwen.

Het beleid van het kabinet-Kok krijgt opvallend veel steun van de jongeren en dan met name van de leeftijdscategorie van 15 tot 18-jarigen. "Van het toekomstig electoraat is 41 procent (zeer) tevreden met het regeringsbeleid, zeven procent is (zeer) ontevreden. Jong-volwassenen zijn iets kritischer: 35 procent is ontevreden", aldus de CBS-onderzoekers.