Bergers verwijderen neus van Koersk

De operatie waarbij de neus van de gezonken kernonderzeeër Koersk wordt afgezaagd, heeft dinsdag een kleine tegenslag te verwerken gekregen. Een van de kabels die de zaag in positie houdt, is gebroken. De bergingsoperatie van de Koersk wordt naar verwachting toch op schema afgerond, zo heeft Smit Internationale dinsdag bevestigd.Het zagen van de neus van de gezonken onderzeeër is in de nacht van maandag op dinsdag begonnen. Die operatie verliep aanvankelijk veel voorspoediger dan gedacht. Voor het zagen was drie dagen uitgetrokken, maar de apparatuur bleek zich in een paar uur tijd al door anderhalve meter van de neus te hebben gewerkt. Er moet zes meter worden gezaagd. De neus moet worden verwijderd omdat die te zwaar beschadigd is om er hijspunten aan te bevestigen.
Een grote kei nabij het wrak verzoorzaakte dinsdagmorgen echter een kabelbreuk bij de zaagmachine. Volgens hijs- en transportbedrijf Mammoet en berger Smit Internationale levert het herstellen van die kabel hooguit een paar uur vertraging op.

Berichten van Russische marineofficieren dat de gehele berging wel eens een maand langer zou kunnen duren, spreken de Nederlandse bergers met klem tegen. "Zoiets wordt wel vaker geroepen, tot onze verbazing. We gaan nog steeds uit van 15 september. Zal het een paar dagen later worden, meer zeker niet", aldus een woordvoerder van Smit. Het tijdschema is van groot belang, omdat het weer in de Barentszzee in oktober snel verslechtert.