Twijfel aan God verhoogt sterftekans

Zieke ouderen die kampen met religieuze twijfels en angsten lopen het risico eerder dood te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Amerikaanse psychologen onder 596 zieken van 55 jaar en ouder.

Vooral de ervaring door God verlaten te zijn, twijfel aan Gods liefde en de overtuiging dat ziekte een straf van de duivel is, kunnen het leven verkorten.

Resultaten

De onderzoekers hebben hun bevindingen gepubliceerd in het jongste nummer van het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat godsdienstigheid (in het bijzonder kerkgang) een positief effect op de gezondheid heeft. Maar volgens de auteurs was de invloed van negatieve uitingen van godsdienstigheid, zoals twijfel en angst, op de sterftekans nooit eerder onderzocht.

De onderzochte patiënten behoorden in meerderheid tot gevestigde protestantse kerken. Patiënten die zich door God verlaten voelden, twijfelden aan Gods liefde of hun ziekte toeschreven aan de duivel, bleken een 19 tot 28 procent grotere kans te lopen om dood te gaan. Factoren als neerslachtigheid of de kwaliteit van het leven waren niet van invloed op de sterftekans.

Verder onderzoek

Verder onderzoek is volgens de auteurs nodig om uit te vinden of de resultaten ook voor aanhangers van andere religieuze groepen gelden. Bij leden van godsdienstige richtingen die religieuze twijfel positief waarderen als voorwaarde voor ,,spirituele rijpheid'', zouden de bevindingen wel eens heel anders kunnen zijn, suggereren ze. Verder onderzoek kan volgens de auteurs profiteren van de ,,spirituele dossiers'' die steeds meer Amerikaanse artsen van hun patiënten optekenen.