De dreiging van de sigaret

Hoewel het aantal rokers landelijk inmiddels iets afneemt, heeft meer dan driekwart van de jongeren in ons land voor het 20ste levensjaar al een keer een sigaret geprobeerd. Iets minder dan de helft van de pubers steekt er zelfs dagelijks één op. De eerste rokers zijn nog geen elf jaar oud.

"Alarmerend", meent prof. dr. Johan de Jongste, kinderlongarts in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam/Sophia. "Er moet veel meer aan preventie en informatie over stoppen worden gedaan. De resultaten van de beste voorlichtingsprogramma's zijn nog altijd onder de maat."
Dat bij veelvuldig roken op jonge leeftijd sterke, direct waarneembare effecten ontbreken, is een feit. Toch is roken voor de jeugd net zo schadelijk als voor volwassenen. "De onmiddellijke gevolgen blijven weliswaar beperkt tot een rokershoestje. Maar elk jaar dat iemand rookt, telt op voor het gezondheidsrisico", zegt prof. dr. Johan de Jongste, kinderlongarts in het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam. "De kans op longkanker, een herseninfarct of hart- en vaatziekten wordt als gevolg van roken aanzienlijk groter. Deze problemen openbaren zich echter pas bij mensen vanaf 40 jaar."

Veel jongeren zien volgens De Jongste de lange termijn-effecten van het roken niet in. De jeugdige rokers nemen niet in aantal af en lijken steeds jonger te worden. Het vaakst beginnen jongeren tussen de 13 en 15 jaar (de leeftijd van brugklassers) te roken. Maar sommigen beginnen nog eerder. "Het verbaast mij ook enorm, wanneer ik hoor dat een jongen van 12 al stevig rookt. Het is echter realiteit. Ouders zijn dikwijls verontwaardigd, als we een astmapatiëntje vragen of die al rookt. Toch beginnen de meeste rokers tussen hun 10de en 14de jaar."

Volgens de kinderlongarts zijn hiervoor twee redenen. De eerste is de druk van de omgeving. "Jongeren willen er bij horen of vinden roken stoer. Verder is de reclame voor roken sterk gericht op jongeren. Meestal worden aantrekkelijke jonge mensen met een sigaret getoond. Een slechte zaak. Ja, van een totaal verbod op tabaksreclame ben ik een groot voorstander."