FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 8 augustus 2001

Graancirkel groeit zomaar in stadskanaal

sirnofx had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onderzoekers van de schorpioenvormige graancirkels bij Stadskanaal hebben dinsdagmiddag onder hun ogen een nieuwe graancirkel zien ontstaan. In het veld van akkerbouwer J.H. Adams kregen Robert Boerman uit Brummen en Eltho Haselhoff uit Eindhoven tijdens hun onderzoek plotseling pijn in armen en benen. Toen zij achter zich keken, zagen zij dat er een nieuwe cirkel was gevormd in de staart, die tot dan toe uit acht cirkels had bestaan. Hun verbazing werd nog groter toen bleek dat er midden in de ontstane cirkel nog een pluk graan overeind stond.

Boer Adams zegt er niets van te snappen. ”Er was niemand in het veld.” Hij denkt dat er iets bijzonders met het perceel aan de hand is. ”De bliksem slaat hier ook regelmatig in.”

Vertaling geblaf naar menselijke taal

AReLaXeD had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Japanse onderzoekers beweren een apparaatje te hebben uitgevonden dat hondengeblaf vertaalt naar menselijke emoties. Hondenbezitters kunnen op deze manier begrijpen hoe hun huisdier in zijn vel zit. Dit meldt de Britse nieuwszender BBC woensdag.

Volgens speelgoedfabrikant Takara kan de uitvinding het onbegrijpelijk grommen en blaffen van honden vertalen naar menselijke emoties. Het apparaatje onderscheidt zes verschillende emoties bij honden: frustratie, paniek, enthousiasme, geluk, verdriet en verlangen.

De uitvinding draagt de naam Bow-lingual en bestaat uit een klein microfoontje dat aan de halsband van de hond is bevestigd. Het instrument 'leest' de taal van de hond door het geblaf te vergelijken met een serie voorgeprogrammeerde golfpatronen. De emoties van het huisdier verschijnen vervolgens bij de eigenaar op een beeldschermpje.

Leuke dag

De Bow-lingual interpreteert de gemoedstoestand van de viervoeter door gebruik te maken van plaatjes en zinnen, zoals "Dit kan ik niet uitstaan", "Ik verveel me dood" en "Ik ben zo eenzaam, speel nog wat met me." Ook concludeert het apparaatje aan het eind van de dag of het huisdier een zware, fijne of extreem leuke dag heeft gehad.

Takara wil de uitvinding zo aanpassen dat hondeneigenaars die van huis zijn elk moment op hun display kunnen zien hoe hun huisdier zich voelt. De Bow-lingual komt in februari op de markt en gaat 12.800 yen (260 gulden) kosten.

Celtic supporter neergeschoten in A'dam

Liquid Soul had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een 41-jarige Celticfan is woensdagmiddag in café Teasers aan het Damrak in Amsterdam neergeschoten. De man is met een schotwond in de borst overgebracht naar het ziekenhuis. Hij verkeert niet in levensgevaar, aldus de politie.

De schutter, een nog onbekende man, is voortvluchtig. De toedracht van de schietpartij is nog niet bekend, maar zou niets te maken hebben met de voetbalwedstrijd.

Celtic voetbalt woensdagavond in de ArenA tegen Ajax in de voorronde van de Champions League. Duizenden Schotten zijn voor de wedstrijd naar Amsterdam gekomen. De politie verwachtte geen problemen met het als gemoedelijk bekendstaande publiek. Buiten het incident is de sfeer tussen de voetbalsupporters uitstekend. Celtic- en Ajaxfans bevolken gezamenlijk de cafés en terassen in de hoofdstad. Beide groepen gaan volledig in elkaar op. Van twee kampen lijkt nauwelijk sprake.

Kinderen slachtoffer van oog om oog principe

wob had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Vijf broers en zussen, variërend in leeftijd tussen drie en tien jaar, zijn in Papoea-Nieuw-Guinea in stukken gehakt gevonden op een speelplaats. Dat melden Australische media woensdag.

De kinderen zijn waarschijnlijk gedood door leden van een rivaliserende clan in de regio. Zij zouden ontevreden zijn met de manier waarop de stam waartoe de kinderen behoorden, eerdere moorden had vergolden. Met de dood van de kinderen zou het principe van 'oog om oog, tand om tand' weer in evenwicht zijn gebracht.

U2-fans in Arnhem genept

Veel U2-fans zullen verbaasd hebben opgekeken toen zij de single die zij 'exclusief' tijdens het concert hebben gekocht ook in de winkels tegenkwamen. De flyers van Free Record Shop meldden namelijk dat de Elevation live-cd ALLEEN tijdens de U2 concerten in Arnhem te koop zou zijn. Nu blijkt hij overal in de winkels te liggen.

MegaCharts legt uit wat er precies gebeurd is. 'De platenmaatschappij belde om deze actie aan te melden. Toen is verteld dat de single alleen voor de hitlijst zou meetellen als die breed voor de handel beschikbaar was. Toen heeft men besloten de single te voorzien van een bestelnummer en deze leverbaar te maken voor alle muziekwinkeliers.' Het heeft vruchten afgeworpen: Elevation staat deze week op 1 in de Mega Top 100, met name door de verkoop tijdens de concerten.

Robbie Williams stopt ermee!

Robbie Williams keert het leven 'on the road' tijdelijk de rug toe. Hij is het eeuwige reizen meer dan beu. Robbie deed deze mededeling afgelopen weekend in het Hampden Park Stadium in Glasgow tijdens de laatste show van zijn ruim anderhalf jaar durende wereldtournee.

'Dat was het - ik heb genoeg gehad. Ik zal een tijdje niet gaan touren. Mijn naam is Robbie Williams - vergeet mij alsjeblieft niet', meldde Robbie na afloop van het optreden, waarna hij de Schotten bedankte voor hun jarenlange steun.

Bejaarde vrouw mocht niet mee op vakantie

BobRooney had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De federale politie van Dinant heeft op een camping in Waulsort een verwaarloosde bejaarde vrouw gevonden, die in een tuinhok lag achter de caravan van een 20-jarig nichtje. De oude vrouw verbleef er al meer dan twee dagen zonder eten en drinken. Een bed was er ook niet: de vrouw moest op de kale grond liggen.

De vrouw van boven de zestig was vorige week door een gezin uit Châtelet bij Charleroi op de camping achtergelaten omdat ze onmogelijk mee kon op vakantie. De vrouw, die bij het gezin woont, werd ondergebracht in de caravan van een nichtje van de familie op het gemeentelijk kampeerterrein van Pairy in Waulsort, een deelgemeente van Hastière.

Vorige zaterdag werd de politie verwittigd door bewoners van de camping, die vonden dat er vreemde zaken gebeurden in hun naaste omgeving. De federale politie van Dinant ging op onderzoek en vond al snel het lichaam van de vrouw, die geen teken van leven meer gaf. Ze werd onmiddellijk overgebracht naar het ziekenhuis van Dinant, waar zij nog in behandeling is wegens uitdroging. Ze zal nog enkele dagen in het ziekenhuis moeten doorbrengen.

Dancefeest op Pinkpopterrein

Limburg krijgt volgend jaar een groot dance-evenement op het festivalterrein Megaland. Jan Smeets, organisator van het jaarlijkse popfestival PinkPop, is bezig met het opzetten daarvan. Het moet plaatsvinden op de eerste zondag in augustus en biedt plaats aan maximaal 20.000 bezoekers.
Smeets laat dit weten enkele dagen na het in chaos geëindigde Dance Valley in Spaarnwoude afgelopen weekeinde. Zo massaal als Dance Valley wordt het in Landgraaf volgens Smeets niet. 'Dit was eigenlijk voorspelbaar: tussen de 60.000 en 70.000 is een massa nog beheersbaar, daarboven krijg je problemen. Aan- en afvoer, eten en drinken'.

Smeets heeft eerder wel met de organisatoren van Dance Valley overlegd over een eventuele samenwerking. Het nieuwe evenement valt in hetzelfde weekeinde als Dance Valley. 'Als de deejays dan toch in het land zijn, kan dat toch mooi worden gecombineerd', aldus de organisator.

Tiener schrijft boek over 'ethisch hacken'

Een boek over 'ethisch hacken' van de 16-jarige Ankit Fadia uit India is al een succes voordat het in de winkels ligt. De jongen heeft het 620 pagina's tellende boek, waarvan via internet inmiddels al meer 5000 exemplaren zijn verkocht, geschreven toen hij 14 was.

De 'Unofficial Guide to Ethical Hacking' behandelt hack-technieken, het verschil tussen hackers en crackers en hoe je ethisch kunt hacken. Auteur Fadia deelde zijn kennis over hacken eerst met een selecte groep vrienden via de website Hacking Truths. De site groeide snel uit tot een succes en wist een wereldwijde groep van aanhangers te aan zich te binden. Met meer dan 16.000 geregistreerde gebruikers en 100.000 hits per dag is het met recht een succes te noemen. De FBI noemde de site de op één na beste site over hacken ter wereld.

Fadia is de jongste auteur in de stal van uitgever Macmillan. Volgens het boek zijn 'hackers' de goeden, die met hun kennis bedrijven helpen om gegevens en geheimen te beschermen. 'Crackers' zijn de slechteriken en de zaken waar zij zich mee inlaten, zoals creditcardfraude en elektronisch afluisteren, worden dan ook niet in het boek behandeld.

MyCom zoekt winkeldieven

mo0w en TTT` hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

Uit het MyCom filiaal in Hoofddorp is eind juni een computer ontvreemd. Een medewerker van de winkel heeft daarna beelden van de beveiligingscamera online gezet met daarop de vermoedelijke daders. De drie mannen die te zien zijn liepen kort daarna de deur uit met een computer ter waarde van 4000 gulden.
Op deze manier word gehoopt de daders te achterhalen.
Ook werd er een getuigenoproep geplaatst in de Hoofddorpse Courant van 19 Juli.

Uit de advertentie:
Op 29 juni j.l. omstreeks half één in de middag is er in ons MyCom filiaal in Hoofddorp een HP Computer ontvreemd.
Het vermoeden bestaat dat de 'klanten' op bovenstaande foto's getuigen zijn geweest van dit misdrijf. Heeft u informatie over de identiteit van een van bovenstaande personen, wilt u dan contact opnemen met onze filiaal manager te Hoofddorp.


Klik hier voor de advertentie.

V-chip tegen geweld en sex is een flop

DaFunLOvincriminal had ons via de newssubmit het volgende te melden:

De V-Chip die in de Verenigde Staten jongeren tegen geweld en seks op televisie moet beschermen is allesbehalve een succes.

Door een beslissing van de Amerikaanse regering moet de chip sinds 1 juli 1999 in alle toestellen van 13 inch en groter geplaatst worden. Daardoor kan men op basis van de leeftijd van de kinderen bepaalde programma's weren. Dat gaat van bepaalde shows voor kinderen tot uitzendingen met de codes V(geweld), S (erotiek), L (lelijke woorden), tot D (suggestief taalgebruik).

Onderzoek van de 'Kaiser Family Foundation' toont aan dat ruim 53 procent van de ouders, die na juli 1999 een televisie aanschaften, niet eens weten dat hun toestel een V-chip bevat. Bij de anderen heeft slechts één op drie de chip ooit gebruikt om de kinderen niet naar bepaalde programma's te laten kijken. Maar liefst 64 procent maakt gewoon geen gebruik van van de chip.

Volgens het onderzoek gebruikt slechts zeven procent van de ouders de chip effectief om geweld of seks te weren.

FBI jaagt op 'vrome' bankrover

De FBI jaagt in Chicago op een bankrover die al 11 banken heeft overvallen met het hoofd gebogen en de handen gevouwen. De man, die al de "Choir Boy Robber" wordt genoemd, doet deze godsdienstige gebaren als hij de bankbedienden bedreigd.

Volgens onderzoekers houdt de man zijn hoofd echter naar beneden om niet gesnapt te worden door bewakingscamera's en houdt hij zijn handen gevouwen om geen vingerafdrukken achter te laten en bidt hij niet meteen om zijn zonden te doen laten vergeven.

"Ik ben fout, vergeef mij..."

Computervirus valt Cap Gemini aan

Netsplitter had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het gevreesde computervirus Code Red heeft een aanval uitgevoerd op automatiseerder Cap Gemini Ernst & Young. Niet alleen in de Benelux werden systemen belaagd, maar wereldwijd heeft het bedrijf de aanval gevoeld. Dat heeft een woordvoerster woensdag bevestigd.

Het bedrijf merkte maandag dat er extreem veel informatieaanvragen waren op de computersystemen. Vervolgens heeft Cap Gemini uit voorzorg de stekker uit enkele systemen getrokken. Door de virusaanval was vooral het interne computernet slecht bereikbaar. ,,De elektronische post werkte nog wel'', aldus de woordvoerster. Het werk van de consultants, die doorgaans veel gebruik maken van internet, kon volgens het bedrijf ook gewoon doorgaan. Woensdagmiddag draaien de computers bij Cap Gemini weer als vanouds, zo is de verwachting.

Familieleden hangen verliefde tieners op

Twee jongeren (een jongen en een meisje) zijn opgehangen door hun familieleden, nadat ze samen waren betrapt buiten hun dorp in Noord India. Het verliefde stelletje was al vaker te verstaan gegeven dat hun liefde ontoelaatbaar was, daar ze beide van verschillende kasten (Indiase sociale klassen) zijn.

In veel delen van India is het nog absoluut ondenkbaar dat mensen van verschillende klassen met elkaar trouwen of een relatie hebben. Men behoort tot een kaste door geboorte, er is geen manier om vanuit de ene kaste naar de andere te gaan.

Na verschillende waarschuwingen dat ze zouden worden gestraft als ze elkaar zouden blijven ontmoeten werden de tieners dan toch gesnapt door familieleden. Na een korte jacht op het stel werden ze gepakt en opgehangen aan het dak van een huis.

Enkele familieleden waaronder de ouders van het meisje zijn al gearresteerd, familieleden van de jongen zijn nog niet ingerekend.

Opnieuw doden in Oostenrijkse Tunnel

FOX had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Door een ongeval in een tunnel in Oostenrijk zijn woensdag ten minste drie mensen om het leven gekomen. Dat meldde de Oostenrijkse radiozender ORF. Het incident komt twee dagen na een ongeval waardoor vijf Nederlanders het leven lieten.

In de Ambergtunnel bij Feldkirch reden een auto en een bus frontaal tegen elkaar. Vervolgens reden verscheidene auto's op de verongelukte voertuigen in. De Ambergtunnel heeft een tunnelbuis waar het verkeer in beide richtingen door moet.

Alesi breekt met Prost [update]

Het 'huwelijk' tussen Jean Alesi en teameigenaar Alain Prost van Prost Grand Prix is definitief op de klippen gelopen. Dat schrijft de Franse krant Libération. De scheiding wordt op dit moment uitgewerkt door de advocaten van beide partijen. Alesi zou een te late betaling van zijn salaris hebben aangegrepen om zijn contract open te breken.

Prost erkent dat het salaris over juli veertien dagen te laat is overgemaakt. Daarmee was er volgens de advocaten van Alesi sprake van contractbreuk. Volgens Libération heeft de renstal zich daarom neergelegd bij het vertrek van de coureur.

Het contact tussen de twee Franse maatjes was de afgelopen tijd ernstig verstoord. Na de GP Duitsland op Hockenheim liet Alesi al voorzichtig doorschemeren dat zijn racecarrière binnenkort een andere wending zou krijgen. De twee zouden alleen nog via aangetekende brieven met elkaar communiceren.

Jordan

Jean Alesi zou volgens de laatste berichten uit het Formule 1-circuit dicht bij een akkoord zijn met Team Jordan. Jordan ontsloeg onlangs Heinz Harald Frentzen. De kans dat Jean Alesi al tijdens de GP van Hongarije voor het Jordan-team rijdt is groot. Hoewel Mario Miyakawa, manager van Alesi, nog niet wil bevestigen dat de transfer rond is, stelt hij dat het "zeer onwaarschijnlijk" is dat Alesi niet voor Jordan in Hongarije rijdt.

-Update-

C00l~Whip had ons via de newssubmit het volgende te melden: 8 aug - Het gerucht dat al dagenlang rondging is waarheid geworden; Jean Alesi stapt per direct in bij Jordan. De Fransman rijdt de resterende races van dit seizoen voor de Ierse renstal, nadat Heinz-Harald Frentzen vlak voor de Duitse Grand Prix ontslagen werd. Alesi staat een zware taak te wachten; als gevolg van het testverbod tussen de Duitse en de Hongaarse Grand Prix heeft Alesi nog geen meter kunnen rijden in de Jordan. Tegelijkertijd werd woensdag bekend gemaakt dat Frentzen Alesi’s plek bij Prost inneemt. De Duitser is daarmee voorlopig onderdak, maar het lijkt erop dat Alesi de beste zaken gedaan heeft. Ricardo Zonta is de gebeten hond in het verhaal.

De Braziliaan, die als testrijder onder contract stond bij Jordan, had gehoopt zijn gestrande carrière vlot te kunnen trekken bij Jordan. Het lijkt erop dat Zonta buiten de schijnwerpers zijn testwerkzaamheden kan hervatten.

Man vermoordt echtgenote na ruzie

berney had ons twee keer via de newssubmit het volgende te melden:

NIETAP - Een 43-jarige man uit Nietap heeft dinsdagavond zijn 40-jarige echtgenote om het leven gebracht. De dader stapte kort na middernacht zelf naar de politie in het naburige Leek.

Hoe de man zijn vrouw heeft gedood is nog niet bekend. Wel weet een politiewoordvoerder te melden dat de twee ruzie hadden. De drie kinderen van het echtpaar (5, 9 en 11 jaar oud) sliepen tijdens de fatale gebeurtenis. Ze zijn bij familie ondergebracht.

Duet Michael Jackson en Britney Spears

newsmystery had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Britney Spears zal op 7 september met Michael Jackson het nummer 'The way you make me feel' vertolken. Met dat nieuwtje uit de eerste hand komt de fansite WorldofBritney.com. De zangeres bekende dat ze dacht met een grappenmaker van doen te hebben toen ze door Michael Jackson werd gebeld. Het duet is onderdeel van het jubileumgala ter gelegenheid van Michael Jackson s solocarrière.

Jennifer Lopez stript voor tijdschrift

newsmystery had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Onlangs verklaarde Jennifer Lopez nog dat "ik alleen aan mijn gynaecoloog laat zien wat ik tussen mijn benen heb". Maar met haar beroemde achterkant heeft ze minder problemen. Op de cover van het mannentijdschrift Stuff zal de kont van La Lopez binnenkort in volle glorie te bewonderen zijn.
Volgens hoofdredacteur Gregg Gutfield ging de diva zonder morren uit de kleren. "Ze is tevreden met haar vormen en mag graag met haar kont pronken", zei hij.

Haar ex-man beweerde onlangs het tegendeel, maar het laatste woord is aan Jennifer zelf. Die onthulde namelijk dat ze haar ontbijt bij voorkeur naakt nuttigt. Dat schijnt een familietrekje te zijn. "We waren thuis met allemaal vrouwen, dus niemand maakte daar een probleem van", aldus Jennifer.

Vliegtuig landt op druk kruispunt

Een klein vliegtuig heeft dinsdag tijdens het spitsuur een noodlanding gemaakt op een kruispunt in Fort Lauderdale in Florida. Er vielen tien gewonden.

Het toestel was opgestegen van de Executive Airport in de stad. Vlak na de start meldde de piloot dat hij geen motorvermogen meer had. Hij wilde terugkeren naar het vliegveld, maar haalde het niet. In de buurt van het vliegveld kwam het toestel op een druk kruispunt terecht en raakte het een bus en een auto.

Onder de gewonden waren ook de piloot en zijn passagier. Een inzittende van de bus die waarschijnlijk een shock had opgelopen, moest in het ziekenhuis worden opgenomen. De brandweer was snel ter plaatse en spoot schuim op het vliegtuig om te voorkomen dat het in brand zou vliegen.

Taliban executeerde 4 tegenstanders

mediawatcher had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het Talibanregime van Afghanistan heeft vandaag vier tegenstanders van de regering geëxecuteerd. De vier mannen die voor zonsopgang publiekelijk werden opgehangen op het stadsplein van Kabul hadden vorig jaar bomaanslagen gepleegd op het ministerie van buitenlandse zaken, het ministerie van onderwijs en een hotel. Daarbij kwam een persoon om het leven en raakten tientallen mensen gewond.
Volgens de Taliban waren de geëxecuteerde mannen aanhangers van oud-president Burhanuddin Rabbani.

Maaltijd bezegeld(e) vrede tussen gangs

Kayuk had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een etentje van twee groepen gangsters in India heeft zeker twintig leden van een van de bendes het leven gekost. De maaltijd moest de verzoening bezegelen tussen de bendes van Shahendra Sharma en Kundan Yadav in de oostelijke deelstaat Bihar. Maar Sharma had andere plannen. Hij liet als dessert vergiftigde rijstepap serveren.

Overzicht Dag 5 WK Atletiek

Tienkamp

Tijdens de vijfde dag van het WK Atletiek in Edmonton heeft de Tsjech Thomas Dvorak het goud behaald op de Tienkamp, hij bleef met een kampioenschapsrecord van 8902 punten Eric Nool (8815 punten) en de Brit Dean macey (8603 punten) voor.

Nool en Macey vochten lange tijd een spannende strijd om het zilver uit, maar de koppositie van Dvorak werd eigenlijk nooit bedreigd.

10.000m voor vrouwen

Op de tien kilometer voor vrouwen werd weer eens bevestigd dat de vrouwen uit Ethiopie op dit nummer oppermachtig zijn.
Deratu Tulu werd met een tijd van 31.48.81 eerste gevolgd door haar beide landgenotes Berhane Adere (31.48.85) en Gete Wami (31.49.98). De Britse Paula Radcliffe leek lange tijd een plek op het podium te kunnen halen, maar werd uiteindelijk vierde in 31.50.06.

Kogelslingeren voor vrouwen

De slechts 20 jarige Cubaanse Yipsi Moreno pakte op dit nummer het goud met een afstand van 70.65 meter. De Russin Olga Kuzenkova greep met 70.61 meter net naast het goud, en legde hiermee beslag op de zilveren plak. Bronwyn Eagles sloop naar het brons met 68.87 meter.

Thiam triomfeert

Op de 400m voor de dames was de Senegalese Amy Mback Thiam de snelste voor Lorraine Fenton uit Jamaica met een miniem verschil van 2 honderste van een seconde (49.86 tegen 49.88). Ana Gueva werd derde met een tijd van 49.97.
Da Duitse atlete Grit Breuer, vooraf betiteld als favoriete, viel in de eindsprint teleurstellend terug.

800m mannen

De Zwitser Andre Breuer loste alle verwachtingen rond zijn persoontje in door op de 800 meter voor mannen de titel te pakken. Zijn eindtijd van 1.43.70 was voldoende om de beide Kenianen Wilfred Bungei, en William Yiampoy achter zich te houden. Deze gouden plak is, na vijf zilveren, Breuer's eerste.

1500 meter dames

Gabriela Szabo uit Roemenie heeft met overmacht de 1500 meter gewonnen, ze bleef op de finishlijn haar eeuwige rivale en landgenote Violeta Szeleky, en de Russin Natalia Gorelova met 0.57 seconden voor.

Verspringen

Fiona May heeft de wereldtitel met het kleinst mogelijke verschil behaald. Ze sprong een winnende afstand van 7 meter en 2 centimeter, een (!!) centimeter verder dan zilveren madaille winnares Kotova uit Rusland. De derde plaats werd veroverd door de Olympisch kampioene Niurka Montalvo (Spanje) die "slechts" 6 meter 88 vloog.

Weer Wereldrecord voor Grant Hackett

Grant Hackett heeft tijdens het Australisch kampioenschap korte baan het wereldrecord op de 1500 meter verbeterd. De Australiër kwam tot 14.10,10.

Daarmee dook hij ruim negen seconden onder de oude toptijd, die ook op zijn naam stond. Eerder deze week vestigde Hackett ook al een wereldrecord op de 800 meter.

Hackett zwom later op de dag nog een wereldrecord. Samen met Ian Thorpe, Bill Kirby en Michael Klim zwom de estafetteploeg als eerste ploeg ooit onder de zeven minuten op de 4x200 meter vrije slag op de korte baan. De Aussies lieten een tijd van 6.56,51 noteren, bijna vijf seconden onder de oude mondiale toptijd, die in handen was van de Verenigde Staten.

Troy Douglas woedend op KNAU

Sprinter Troy Douglas heeft zijn laatste wereldkampioenschap afgesloten in de kwartfinale van de 200 meter. Met zijn beste seizoenprestatie van 20,54 werd hij vijfde. Alleen de eerste vier van de vier kwartfinales plaatsten zich voor de halve eindstrijd.

Na zijn uitschakeling ontlaadde zich bij de voormalige Bermudees lang opgekropte spanning in uitbarstingen over zijn toekomst en over de ongelijkheid waarmee positieve tests op nandrolon in de atletiek en de voetbalsport behandeld worden.

Stoppen

Douglas twijfelt ernstig of hij zijn lange atletiekcarrière (dertien jaar geleden stond hij bij de Olympische Spelen in Seoul al in de halve finale van de 200 meter) wel moet voortzetten. "Als ik na dit WK geen extra steun krijg, dan stop ik", aldus de sprinter die de afgelopen jaren vrijwel zonder inkomsten zat.

Startverbod

De KNAU sprak hem vorig jaar vrij na een positieve test op het omstreden middel nandrolon, maar de internationale atletiekfederatie bleef de hoorzitting van Douglas zo lang uitstellen dat hij een startverbod twee jaar lang (de maximale duur van een schorsing) moest uitzitten.

"Terwijl iedereen weet dat internationale wedstrijden voor mij belangrijk zijn, moest ik in een maand alles terug zien te krijgen. Ik klaag niet, maar het is gewoon een feit. Die andere jongens lopen het hele jaar al tegen elkaar en die staan morgen op de 200 meter wel allemaal in de halve finale."

Zonder Douglas, geen atletiek

Volgens Douglas heeft hij zich met zijn vijf races in Edmonton voldoende bewezen: "Ik haal hier met mijn beperkte voorbereiding nota bene de halve finale van de WK 100 meter, ik sta hier in de kwartfinale en ik loop twee beste seizoentijden. En dat met nauwelijks steun. Wat moet ik nog meer doen dan, er is toch niemand beter?

"Shit! Zonder Troy Douglas is de Nederlandse atletiek niks. Maar ik maak me geen zorgen Als ik geen steun krijg, dan stop ik gewoon met lopen. Want zo gaat het niet langer, dan ga ik gewoon werken."

Geen respect

Voor het eerst liet Douglas zich ook uit over de beperkte straf van de voetballer Frank de Boer, die na een positieve test op hetzelfde nandrolon door de Europese voetbalbond maar voor een paar maanden werd geschorst. "Bullshit", vindt de Hagenaar dat. "Dat heeft me veel, heel veel pijn gedaan. Het is een absolute schande. Er is totaal geen respect voor de sporter."

Hij vervolgt: "Ik heb iedereen gevraagd om steun, om tests. Het NOC, iedereen. Maar als je 2 miljoen hebt, dan kom je er met een paar maanden vanaf. Wat moet een jonge sporter daar nu van vinden, dat je meer kans hebt soms als je meer geld hebt? Die fucking miljonairs van het voetballen. Moet je kijken, ze moeten zich nog kwalificeren voor het WK. En waar sta ik nu? Op het WK, inderdaad. Het is te belachelijk voor woorden."

Hoofdcoach Verlooy

In Edmonton bleek dat er in ieder geval uit één hoek steun valt te verwachten voor Douglas. Hoofdcoach Peter Verlooy van de KNAU garandeerde dat de atletiekunie voor haar topsprinter van het WK op zoek gaat naar geld.

"We hebben Troy vertrouwen gegeven door hem hier naartoe te sturen", aldus Verlooy. "Meteen nadat ik ben aangetreden is hij ook teruggekomen in de A-selectie van de KNAU. Dat heeft hij in Edmonton allemaal waargemaakt."

Waar het geld voor Douglas vandaan moet komen, wist Verlooy in Edmonton nog niet te melden. De eigen A-selectie van de atletiekunie levert op jaarbasis niet meer dan 4800 gulden op. Voor de A-categorie van NOCNSF komen alleen sporters in aanmerking die in hun discipline bij de top-8 van de wereld horen.

De tonnen die de KNAU recent van NOCNSF kreeg voor de nieuwe topsportplannen zijn allemaal geld voor specifieke doelen en atleten waar Douglas niet direct onder valt.

"Maar ook als Troy op zijn 38e misschien niet meer voor Athene 2004 gaat maar voor het EK 2002 of misschien nog wel andere EK's en WK's, dan is dat nog steeds onze verantwoordelijkheid."

Veronica met Jamby van start op internet

Omroepvereniging Veronica gaat met internetbedrijf Jamby dagelijks twaalf interactieve televisieuitzendingen uitzenden op internet. Het is de eerste activiteit van de vereniging sinds het uit de Holland Media Groep stapte. Veronica zorgt voor de infrastructuur. Jamby, het bedrijf van oud-Veronica coryfee Adam Curry en oud-Veronica bestuurder Unico Glorie, zorgt voor de content.

De twaalf uitzendingen zijn verdeeld over twee kanalen, Point Victor (over reizen) en Truth-or-Dare (voor de avonturiers). Jamby zegt audio en video van televisiekwaliteit te bieden, aangevuld met interactieve diensten. Maar dan moet de internetter thuis wel een breedband aansluiting hebben. En dat heeft, volgens het internetbedrijf, maar vijf procent van de internetbezitters.

Breedband internet wordt meestal gebracht als heel snel internet. Maar wat het precies is, is voor velen onduidelijk. Kabelaars pretenderen vaak breedband internet aan te bieden, maar de snelheid is volgens gebruikers vaak bedroevend slecht. ADSL, snel internet via de telefoon, biedt vaak een hogere snelheid aan, maar nog niet snel genoeg om 'streaming video' op een volledig scherm te bekijken.

Met deelname aan dit project wil Jamby een discussie op gang brengen om de kwaliteit van breedband internet te verbeteren. Ook wil het bedrijf uitzoeken hoe de de distributiekosten zo laag mogelijk gehouden kunnen worden. Bij televisie zijn de kosten gelijk, ongeacht het aantal kijkers. Bij internet is het anders. Meer gebruikers betekent meer dataverkeer, en dat zorgt voor hoge rekeningen.

Met het internetproject wil Veronica opnieuw een plek veroveren in de mediawereld. Nadat de onderhandelingen met SBS over participatie in de zender V8 waren mislukt, leek de vereniging op een dood spoor te zitten. De voormalige jongerenzender trekt zes maanden uit voor de internetprojecten. In de toekomst sluit Veronica samenwerkingsverbanden op radio- en televisiegebied niet uit.

Eminem verricht een goeie daad

Happyfun.nl had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Een moeder van een twaalf jaar oude dochter zegt dat de muziek van de rapper Eminem er voor heeft gezorgd dat haar kind uit haar coma is ontwaakt.

Dione Armstrong verkeerde in kritieke toestand na een auto-ongeluk. Ze heeft elf dagen in coma gelegen. Haar moeder zette haar een hoofdtelefoon op met de nummers van Eminem.

Moeder Armstrong, uit Cramlington, zegt: "Eminem heeft geholpen het leven van mijn dochter te redden. Vanaf het moment dat ze de muziek hoorde, begonnen haar handen te bewegen".

Haar moeder had gekozen voor een hoofdtelefoon om ander kinderen niet lastig te vallen met de soms wat controversiële teksten van de rapper. Volgens Armstrong is haar dochter een grote fan. "Elke nacht valt ze in slaap met op de achtergrond de muziek van Eminem."

Inmiddels ligt Dione niet meer op de intensive care en herstelt ze voorspoedig.

Vaticaan eist scheiding

Paus Johannes Paulus II heeft gisteren de Zambiaanse aartsbisschop Emmanuel Milingo (71) ontvangen, die hij dreigt te excommuniceren als deze niet voor 20 augustus is gescheiden van zijn vrouw, celibatair blijft en trouw aan hem belooft.

Volgens het Vaticaan was de ontmoeting "het begin van een dialoog die hopelijk leidt tot positieve ontwikkelingen." Milingo zelf gaf geen commentaar. De controversiële aartsbisschop trouwde 27 mei dit jaar met de Maria Sung (43), die de leider van de Moonsekte voor hem had uitgezocht. Het groepshuwelijk er waren nog 59 andere paren werd door Moon gesloten in een New Yorks hotel.

Milingo is altijd een kleurrijk figuur geweest binnen de katholieke kerk. In de Zambiaanse hoofdstad Lusaka hield de aartsbisschop, die in 1969 was aangetreden, tot ontzetting van Rome gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen.

In 1983 werd hij door het Vaticaan op het matje geroepen. Hij kwam er zonder kleerscheuren af en moest in Rome blijven als functionaris van de pauselijke raad. Buiten de kerkgebouwen ging hij door met gebedsgenezingen en duiveluitdrijvingen. In 1999 verloor Milingo zijn functie bij de raad.

Vernieuwde Concorde maakt 2e proefvlucht

Een Britse Concorde heeft gisteren een tweede proefvlucht gemaakt naar de luchthaven van Shannon in het westen van Ierland. Het toestel bereikte een snelheid van tweemaal het geluid.

De toestel blijft voorlopig in Shannon voor bijscholing van piloten. British Airways en Air France hadden hun Concordes aan de grond gezet na een ongeluk vorig jaar bij Parijs, waarbij 113 doden vielen.

Vrede ver weg in Noord-Ierland

De veelbelovende wending in het Noord-Ierse vredesproces is gisteren tot stilstand gekomen door de opstelling van de grootste protestantse partij, de Ulster Unionisten (UUP) van de vorige maand opgestapte premier David Trimble.

Zijn partij wijst tot woede en teleurstelling van de meeste betrokkenen het gezamenlijke voorstel van de Britse en Ierse regeringen om het vredesproces uit het slop te trekken alsnog af. De katholieke Irish Republican Army (IRA) bood aan te willen ontwapenen maar gaf geen begindatum aan. "Wij willen nu actie en geen woorden meer", verklaarde Trimble de onverzoenlijke opstelling. Hij wil dat de IRA binnen 48 uur met ontwapening begint.

De Britse en Ierse regeringen zitten hierdoor na alle euforie op maandag over een doorbraak in het vastgelopen vredesproces, met een forse kater. Sinn Fein, de politieke tak van de IRA, noemde het standpunt van Trimble "een enorme blunder". Sinn Fein-leider en onderhandelaar Martin McGuinness wees er in een speciaal belegde bijeenkomst in Belfast op dat de onafhankelijke internationale ontwapeningscommissie van de Canadese generaal b.d. John de Chastelaine overtuigd was van de goede wil van de IRA.

"Wie zijn wij om aan dit oordeel te twijfelen. De commissie is door ons allen aanvaard. Als Trimble geen waarde hecht aan de woorden van De Chastelaine dan moet hij dit zeggen of hij moet zich ertegen verzetten en de consequenties aanvaarden", aldus McGuinness. Hij vindt dat Trimble's partij "een ernstige beoordelingsfout" heeft gemaakt in de taxatie van het moeizame vredesproces.

Ontmantelen
De Sinn Fein-bestuurder merkte op dat het gezamenlijke voorstel van de de Britse en Ierse regeringen voor het eerst aangaf dat niet alleen de IRA het Goede Vrijdag Akkoord uit 1998 niet had uitgevoerd, maar ook de beide regeringen en die van Noord-Ierland niet. Zo was volgens hem niet begonnen met het ontmantelen van militaire bases, was de hervorming van de politie blijven steken en wilde de UUP Sinn Fein uit diverse bestuursfuncties van de Noord-Ierse regering sluiten.

Politieke analisten vinden de terughoudende opstelling van de UUP merkwaardig. Temeer daar er signalen zijn dat de IRA al binnen een maand met het ontwapenen wil beginnen van zijn vele tonnen aan explosieven en wapentuig. Cyril Ramaphosa en Marti Ahtisaari, beiden lid van de ontwapeningscommissie, hebben tegenover de Canadese generaal verklaard dat voor hun ogen al opslagplaatsen zijn vernietigd. Analisten vragen zich af waarom de UUP telkens met nieuwe voorwaarden komt. Een enkeling meent dat de protestantse partij nieuwe obstakels opwerpt om de macht in Noord-Ierland niet te hoeven delen met de katholieke partijen Sinn Fein en SLDP.

Trimble vormde reeds tweemaal een regering met Sinn Fein. Hij verwachtte dat de IRA als tegenprestatie zou overgaan tot snelle ontwapening. Ondertussen zijn er twee ontwapeningsdeadlines verlopen en begint de oppositie tegen Trimble onder protestanten te groeien. "Ik maak dezelfde vergissing niet voor de derde maal", zei Trimble gisteren.

De partijen hebben tot zaterdag uitstel gekregen om ja of neen tegen het ultimatum te zeggen van de Britse en Ierse regeringen. Als er zaterdagnacht om 12 uur geen instemming is, wordt of het parlement ontbonden voor nieuwe verkiezingen of komt Ulster onder rechtstreeks bestuur van Londen te staan.

Ballonvaarder op koers

De Amerikaanse avonturier Steve Fossett is gisteren begonnen aan het hachelijkste deel van zijn solo ballonvlucht als eerste rond de wereld. Hij vaart nu over de Indische Oceaan. Door hevige storm bij een vorige poging langs dit traject liet de steenrijke voormalig effectenmakelaar in 1998 hier bijna het leven. Sinds zijn vertrek zondag in Perth in het westen van Australië heeft Fossett 4200 kilometer afgelegd.

Niet alles loopt volgens plan. "Hoewel ik redelijk op weg ben in de goede richting, gaat het erg langzaam. Ik ben bang dat ik niet genoeg brandstof aan boord heb", liet Fossett gisteren weten.

Tipgever eist veel: Fraudezaak strandt

Justitie heeft een onderzoek naar een enorme fraude in de bouwwereld af moeten blazen omdat een informant, die over cruciale gegevens beschikt, geen genoegen neemt met het tipgeld van vijftigduizend gulden.

De anonieme tipgever, zelf afkomstig uit de bouwwereld, heeft in de afgelopen jaren informatie verzameld over het betalen van smeergeld aan ambtenaren en het bewust indienen van te hoge rekeningen door aannemersbedrijven. Hierbij zouden sinds 1995 acht grote bouwondernemingen hebben samengespannen.

De bedrijven zouden onder meer vooraf afspraken hebben gemaakt over de hoogte van hun offertes bij bouwopdrachten. De meeropbrengsten hiervan werden onderling verdeeld. Met de fraude zijn volgens de tipgever in totaal enkele honderden miljoenen guldens gemoeid. De overheid zelf is daarbij, als opdrachtgever van grote bouwwerken, één van de belangrijkste slachtoffers.

Het Landelijk Parket, verantwoordelijk voor de bestrijding van (internationaal) georganiseerde misdaad, kreeg de informatie in 1998 aangeboden en onderhandelde sindsdien met de informant over de hoogte van het tipgeld. De verklikker wilde driehonderdduizend gulden hebben. Het Openbaar Ministerie (OM) wilde niet verder gaan dan vijftigduizend gulden.

"Dat was al een fors bedrag voor informatie die burgers doorgaans zonder voorwaarden ter beschikking stellen aan justitie", zegt Wim de Bruin van het Landelijk Parket. Hij noemt het "jammer" dat het onderzoek nu niet van start kan gaan. Er zullen volgens hem geen stappen tegen de onwillige informant worden ondernomen.

De advocaat van de tipgever, mr. L. Heukels uit Haarlem, eiste namens zijn cliënt niet alleen financiële compensatie, maar ook veiligheidsvoorzieningen en een carrière bij de overheid. Door mee te werken aan een onderzoek van justitie zou de man namelijk een werkzame toekomst in de bouwwereld wel kunnen vergeten en zelfs moeten vrezen voor zijn leven. Gesproken werd daarom over een baan bij het ministerie van Justitie of de Nederlandse Spoorwegen en deelname aan een getuigenbeschermingsprogramma.

Heteren in diepe rouw na tunnelramp

De afschuwelijke dood in de Oostenrijkse Gleinalm-tunnel van de industrieel ontwerper Hanno Jager (45), zijn vrouw Marion (46) en hun dochters Karin (8), Elke (11) en Sylke (15) heeft gisteren hun Gelderse woonplaats Heteren in diepe rouw gedompeld. Dat de 10-jarige dochter Ymke als enig gezinslid met derdegraads brandwonden over zeventig procent van haar lichaam de autobotsing overleefde, bracht bij de dorpsgenoten extra vertwijfelde reacties teweeg.

Ruim veertien dagen geleden trok de in de Dorpsstraat wonende familie er met de auto op uit. Het plan was een doe-vakantie, waarbij onder meer Hongarije en Oostenrijk zouden worden bezocht. De terugkomst was uiterlijk voor komende zaterdag gepland, omdat de kinderen volgende week weer naar school moesten.

Halverwege de 8,3 kilometer lange tunnel bij Graz sloeg het noodlot echter toe. De Renault stationcar van het gezin Jager werd maandagmiddag frontaal geramd door de waarschijnlijk op de verkeerde weghelft rijdende 40-jarige automobilist Karl Heinz B. uit Graz. Beide auto's veranderden op slag in een laaiende vlammenzee. Ymke Jager werd met brandende kleren naar buiten geslingerd en gisteren in kritieke toestand met een zogeheten ambulancevliegtuig naar een Nederlands ziekenhuis overgebracht.

Buurvrouw Willemsen, die tijdens de vakantie op het huis van het gezin Jager zou letten, is helemaal door emoties overmand. Zij is niet in staat om haar gevoelens te uiten. Aan de andere kant van de straat valt de 15-jarige Gabi Janssen haar vader huilend in de armen. Gabi en de zo tragisch omgekomen Sylke waren dikke vriendinnen. "We zaten samen ook in dezelfde klas", snikt de scholiere.

Burgemeester mevr. E. Tuijman heeft de onheilstijding als een schok ervaren. "Zo'n intrieste boodschap gaat je natuurlijk niet in de kouwe kleren zitten", zegt ze.

De GGD heeft inmiddels met de schooldirecties van de slachtoffertjes contact opgenomen. Via een duidelijk uitgestippeld plan staan deskundige hulpverleners en onderwijzers volgende week paraat om de medeleerlingen op te vangen.

De Oostenrijkse officier van justitie Peter Hödl maakte gisteren op een persconferentie bekend dat de autobestuurder Karl Heinz B. op basis van dood door schuld strafrechtelijk wordt vervolgd. De zwaargewonde man heeft verklaard dat het 'goed mogelijk' was dat hij over de middenstreep was gereden omdat zijn twee op de achterbank zittende dochters hem afleidden. Deze kinderen liepen ook ernstige verwondingen op, maar verkeren buiten levensgevaar.

zie ook Nederlanders omgekomen in tunnel Oostenrijk

De dreiging van de sigaret

Hoewel het aantal rokers landelijk inmiddels iets afneemt, heeft meer dan driekwart van de jongeren in ons land voor het 20ste levensjaar al een keer een sigaret geprobeerd. Iets minder dan de helft van de pubers steekt er zelfs dagelijks één op. De eerste rokers zijn nog geen elf jaar oud.

"Alarmerend", meent prof. dr. Johan de Jongste, kinderlongarts in het Academisch Ziekenhuis Rotterdam/Sophia. "Er moet veel meer aan preventie en informatie over stoppen worden gedaan. De resultaten van de beste voorlichtingsprogramma's zijn nog altijd onder de maat."
Dat bij veelvuldig roken op jonge leeftijd sterke, direct waarneembare effecten ontbreken, is een feit. Toch is roken voor de jeugd net zo schadelijk als voor volwassenen. "De onmiddellijke gevolgen blijven weliswaar beperkt tot een rokershoestje. Maar elk jaar dat iemand rookt, telt op voor het gezondheidsrisico", zegt prof. dr. Johan de Jongste, kinderlongarts in het Sophia Kinderziekenhuis te Rotterdam. "De kans op longkanker, een herseninfarct of hart- en vaatziekten wordt als gevolg van roken aanzienlijk groter. Deze problemen openbaren zich echter pas bij mensen vanaf 40 jaar."

Veel jongeren zien volgens De Jongste de lange termijn-effecten van het roken niet in. De jeugdige rokers nemen niet in aantal af en lijken steeds jonger te worden. Het vaakst beginnen jongeren tussen de 13 en 15 jaar (de leeftijd van brugklassers) te roken. Maar sommigen beginnen nog eerder. "Het verbaast mij ook enorm, wanneer ik hoor dat een jongen van 12 al stevig rookt. Het is echter realiteit. Ouders zijn dikwijls verontwaardigd, als we een astmapatiëntje vragen of die al rookt. Toch beginnen de meeste rokers tussen hun 10de en 14de jaar."

Volgens de kinderlongarts zijn hiervoor twee redenen. De eerste is de druk van de omgeving. "Jongeren willen er bij horen of vinden roken stoer. Verder is de reclame voor roken sterk gericht op jongeren. Meestal worden aantrekkelijke jonge mensen met een sigaret getoond. Een slechte zaak. Ja, van een totaal verbod op tabaksreclame ben ik een groot voorstander."

Wim Kok incognito op vakantie

Het is een van de voordelen van het politieke leiderschap van een klein land: incognito met vakantie kunnen gaan. De Kokjes - Wim en Rita - zwerven deze zomer zonder te worden lastiggevallen in een bruine Ford door het zuidwesten van Engeland en door Frankrijk.

De Britse pers, altijd snel opgewonden, raakte er niet over uitgeschreven. De Nederlandse premier zonder lijfwachten met vakantie in Engeland. En dat nog wel in een door mond- en klauwzeer geteisterd deel ook.
Als de familie Blair met vakantie gaat, kijkt de Britse pers het liefste nog mee hoe ze de koffers pakken. De Sunday Times verbaasde zich erover dat Kok - 'probably the most laid-back premier in Europe' - op de bonnefooi het Kanaal overstak. 'Zij boekten niet vooruit en verbleven in bed en breakfast hotels die ze onderweg tegenkwamen. Ze vertelden ook de Nederlandse ambassade in Londen niet dat ze het land bezochten.'

De Rijksvoorlichtingsdienst maakt er liever niet te veel woorden aan vuil. Dat Kok geen behoefte heeft aan pottenkijkers als hij met vakantie probeert bij te komen, is genoegzaam bekend. De premier is natuurlijk wel bereikbaar, maar alleen als het echt dringend is. Of Kok inderdaad geen lijfwachten bij zich heeft, wordt 'om veiligheidsredenen' bevestigd noch ontkend.

Blair en zijn Duitse collega Schröder kunnen er alleen maar jaloers op zijn. De Britse premier wordt met vakantie door een legertje veiligheidsmensen continu in de gaten gehouden. Dat is nodig om de pers en - vooral - Noordierse terroristen op afstand te houden.

Bondskanselier Schröder nam deze zomer behalve zijn vrouw en dochter, ook zijn drie vaste bodyguards mee naar Italië. Net als Blair wordt Schröder tijdens zijn vakantie op de voet gevolgd door de pers. De Duitse sociaal-democraat logeerde drie weken bij een bevriende kunstenaar aan de Adriatische kust. "Hij kan niet gewoon ergens gaan zitten en een kop koffie drinken", verzucht een woordvoerster in Berlijn. "Zodra hij een voet buiten de deur zet, wordt hij omringd door camera's en journalisten."

Gsm-verbod in bus juridisch mogelijk

Busmaatschappijen die de overlast door bellende reizigers willen indammen kunnen met succes een beroep doen op de Wet Personenvervoer.

Chauffeurs die het eeuwige gerinkel van gsm's en de op luide toon gevoerde gesprekken van hun passagiers zat zijn kunnen het bellen eenvoudig verbieden. Reizigers die dat verbod toch overtreden lopen het risico op een boete.

De Brabantse busmaatschappij BBA, die vorige week aankondigde haar bussen te gaan voorzien van verbodsstickers, heeft haar juristen de opdracht gegeven om te kijken of een dergelijk verbod haalbaar is. Woordvoerder Jochems: "De wettelijke basis is aanwezig. Ben echter benieuwd of de rechter daar ook zo over denkt."

Volgens Jochems wordt de BBA vooral de laatste tijd overstelpt met klachten van passagiers. "Het lijkt wel of de motoren van onze bussen steeds stiller worden en de passagiers steeds luider", aldus de woordvoerder.

BBA-chauffeurs kunnen, zo besluit de directie van het busbedrijf gisteren, passagiers die overlast veroorzaken na een waarschuwing uit de bus zetten. Jochems: "Dat zal in het begin wel wat gedoe opleveren maar dat zien we dan wel."

Het busbedrijf dat haar voertuigen van verschillende fabrikanten betrekt wil bovendien dat er uitgebreid onderzoek wordt gedaan naar de invloed van de straling van mobiele telefoons op de besturing van bussen.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1268
special
Random Pics van de Dag #1267
special
VrijMiBabes #208 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1266
special
Random Pics van de Dag #1265
special
Random Pics van de Dag #1264
©FOK.nl e.a.