"Fokker kost elk huishouden weer 25 gulden"

Fokker hoeft van de rechter de voorlopige aanslag van de vennootschapsbelasting over 1999 en 2000 niet te betalen. "Dat kost elk huishouden in Nederland nu dus weer f 25'', zegt een woordvoerder bij Fokker.

De Belastingkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft bepaald dat de vliegtuigbouwer de voorlopige aanslagen van 140 miljoen gulden kan weggooien. De 'winst' van Fokker kan nog niet worden bepaald zolang het faillissement van de Nederlandse vliegtuigbouwer niet geheel is afgewikkeld, stelt het Hof. De staatssecretaris van Financiën heeft zes weken de tijd om bij de Hoge Raad tegen de uitspraak in beroep te gaan.

Eerder al bepaalde het hof dat Fokker over de periode 1996-1998 geen vennootschapsbelasting hoefde te betalen. De belastingdienst heeft ook al een voorlopige aanslag opgelegd voor 2001. Wanneer ook dit jaar het faillissement niet is afgerond, lijkt de kans klein dat de belastingdienst dit geld mag innen.

Faillisementsproces kan nog jaren duren
"Fokker kost elk huishouden in Nederland nu dus weer f 25'', zegt een woordvoerder bij Fokker. "En het kan nog jaren duren voordat het faillissement volledig is beëindigd.'' Omdat er nog altijd geld zit in de vliegtuigbouwer kunnen er nog steeds claims van vermeende schuldeisers binnenkomen. Pas wanneer er een gebrek aan geld is, houdt dat op."

In twee betalingsronden hebben de huidige schuldeisers 68 procent van hun vorderingen uitgekeerd gekregen. Nu er weer 140 miljoen beschikbaar is, kunnen zij weer een uitbetaling tegemoet zien. Fokker heeft nog honderden miljoenen gulden schuld.