Inbrekers kondigen zich aan in Nigeria

De Nigeriaanse Bolanle Ijikelly was niet al te verbaasd toen gewapende overvallers vorige maand op een avond met een sloophamer door de muur van haar appartement heenbraken en begonnen haar waardevolle spullen in te laden. De week ervoor had iedereen in het appartementencomplex waar zij woont een briefje ontvangen met een aankondiging van het bezoek.

In Lagos zijn dieven er zo zeker van dat ze ongehinderd hun gang kunnen gaan dat ze een briefje afleveren om te laten weten dat ze zullen komen. Zo weten ze dat zelfs de armste slachtoffers wat geld in huis zullen hebben. Want mensen die geen geld of andere waardevolle spullen in huis hebben worden in elkaar geslagen of doodgeschoten en dat riskeren de berovingsslachtoffers liever niet.

Het anonieme briefje op de deur van Ijikelly's vervallen appartement was duidelijk: 'We komen naar blok 31 om elke flat te beroven. Geen enkele flat zal overgeslagen worden.' Veel bewoners vluchtten. Anderen bleven overdag thuis maar overnachtten elders. Sommigen, zoals Ijikelly, legden zich bij hun lot neer en bleven thuis wachten. "Ik wist dat ze zouden komen, dus heb ik een envelop met 650 naira (ongeveer twaalf gulden) klaargelegd en die aan ze gegeven", zegt de 47-jarige lerares.