Hitlers Adelaarsnest wordt luxe hotel

Op de Obersalzberg, Hitlers voormalig zomerverblijf bij het Duitse plaatsje Berchtesgaden, is vrijdag begonnen met de omstreden bouw van een zeer luxueus hotel. Het hotel van de Britse Inter-Continental Group, voorzien van 138 kamers, sauna, zwembaden en een golfbaan, zou in 2005 klaar moeten zijn.

Joodse organisaties reageren verdeeld. Michel Friedman, vice-voorzitter van de Centrale Joodse Raad in Duitsland, zei dat het hotel de geschiedenis versluiert. "De Raad heeft zijn twijfels bij de ontwijding van historische plaatsen", zei hij. Het zou volgens de Raad beter zijn geweest om er een internationaal jeugdontmoetingscentrum te vestigen.

Nazi-jager Simon Wiesenthal uitte daarentegen geen bezwaren tegen het project. "Hitler heeft heel Duitsland doorkruist. Mogen we dan nergens bouwen, alleen omdat hij er een keer is geweest?", reageerde hij tegenover The Associated Press. Rabbijn Marvin Hier, directeur van het Simon-Wiesenthal-centrum in Los Angeles was het min of meer met Wiesenthal eens: "We hebben het over Hitlers vakantiehuis. Ik weet niet zeker of we dat wel moeten behouden."

Rabbijn Andreas Nachama, leider van de Berlijnse joodse gemeenschap, prees het hotelproject zelfs nadrukkelijk. Op deze manier kunnen volgens hem veel meer toeristen het op de Obersalzberg ingerichte documentatiecentrum over het nationaal-socialisme bezoeken. Het centrum zet de nazipropaganda af tegen de werkelijkheid van oorlog en holocaust.

Inter-Continental heeft zich verplicht geen nazi-toerisme op de Obersalzberg te dulden. Het resort-hotel op duizend meter hoogte moet kapitaalkrachtige toeristen uit de hele wereld aantrekken. "De komende generaties hebben er recht op dat de Obersalzberg weer bruikbaar wordt voor toerisme", zei Kurt Faltlhauser, de Beierse minister van financiën.