Donaties helpen Vitesse aan licentie

Vitesse heeft zich de afgelopen dagen verzekerd van de financiële steun van twee belangrijke partijen. Voor de KNVB is dit voldoende de club binnenkort een licentie te geven om komend seizoen te spelen in de KPN Eredivisie.

Allereerst heeft een groep die zich 'de Vrienden van Vitesse' noemt, ongeveer 20 miljoen gulden ter beschikking gesteld. De voornaamste bijdrage komt van drie bestuursleden: Jan Snellenburg, Cor Guijt en Herman Veenendaal. Hiermee kunnen oude schulden worden afgelost. Daarnaast moest de club een gat van zo'n 7 à 8 miljoen gulden in de begroting van het komend seizoen zien te dichten. Dat is gelukt door een nieuw huurcontract met stadion het Gelredome af te sluiten, waardoor de club het komend jaar zes miljoen gulden aan huur bespaart.

Door kostenbesparingen heeft directeur Hans Schreudering bovendien nog een miljoentje bij elkaar geschraapt. De begroting van Vitesse bedraagt voor het komende seizoen rond de 43 miljoen gulden. Dat is ongeveer 6 miljoen minder dan in de afgelopen competitie.

Eerder zette Vitesse twee andere stappen op weg naar een gezondere situatie. Benfica maakte alsnog ruim 10 miljoen gulden over voor de transfer van Van Hooijdonk. De afgetreden hoofdsponsor NUON besloot voor vier jaar af te zien van Vitesses aflossingen en rentes van de gigantische schuldenlast, die rond de 75 miljoen gulden bedraagt.