Moordenaars Britse peuter snel vrij

De twee Britse jongens die in 1993 de peuter James Bulger doodsloegen, komen mogelijk binnen enkele dagen vrij, zo meldde de BBC dinsdag. Een commissie onderzoekt de komende dagen of Jon Venables en Robert Thompson voorwaardelijk in vrijheid gesteld moeten worden.

De twee jonge moordenaars lokten in 1993 de peuter mee uit een winkelcentrum naar de spoorbaan bij Liverpool en sloegen hem daar dood. Venables en Thompson, die inmiddels achttien zijn, lieten het lichaam van Bulger bij het spoor liggen.

Venables en Thompson werden aanvankelijk door een rechter veroordeeld tot acht jaar cel. De minister van Binnenlandse Zaken Michael Howard verzwaarde de straf daarna tot vijftien jaar, iets dat zijn opvolger Jack Straw bevestigde. De Britse opperrechter Lord Wolf verwierp oktober vorig jaar echter die lezing en bracht de straf weer terug naar acht jaar. Het zou niet goed zijn voor de tieners om in het slechte milieu van een gevangenis voor volwassenen terecht te komen.

De mogelijke voorwaardelijke invrijheidstelling van het tweetal heeft veel stof doen opwaaien in Groot-Brittannië. Maandag demonstreerden tegenstanders voor het kantoor van de commissie. De vader van James Bulger verklaarde in oktober na de uitspraak van Wolf al dat hij de tieners zou opjagen.

Plannen van de Britse overheid om de twee met een nieuwe identiteit onder te brengen in Australië of Nieuw Zeeland stuitten op bezwaren van de regeringen van die landen. Venables en Thompson zijn volgens Canberra en Wellington niet welkom.

Op last van een Britse rechtbank krijgen Venables en Thompson als ze vrij komen een nieuwe identiteit aangemeten. Betwijfeld wordt echter of hun echte namen lang verborgen blijven. Er is een verbod uitgevaardigd op het publiceren van informatie die de geheime identiteit van de twee in gevaar zou kunnen brengen. Een recente foto van Thompson zou echter al op het internet circuleren.