Fillipijnen zweren vernietiging ontvoerders

De Filipijnse regering heeft dinsdag gezworen de islamitische rebellenbeweging Abu Sayyaf te vernietigen. De regering besloot dit toen Abu Sayyaf bekendmaakte dat een van de drie Amerikanen die de groep vorige maand in gijzeling nam, was onthoofd.

Het zou gaan om de 40-jarige Guillermo Sobero uit Corona in Californië. ,,Wij hebben Sobero onthoofd als geschenk voor het land ter gelegenheid van onafhankelijkheidsdag'', zei een woordvoerder van de rebellen tegen een plaatselijke radio. ,,Zoek het hoofd in Tuburan'', zei de woordvoerder. Tuburan is een stad op het eiland Basilan.

President Arroyo van de Filipijnen reageerde furieus. In een toespraak tot diplomaten bij de onafhankelijkheidsviering zei zij geen bevestiging van de onthoofding te hebben, maar zwoer zij de groep uit te roeien. ,,Het bericht over de onthoofding van Sobero versterkt alleen maar onze vastbeslotenheid deze in koelen bloede moordende bandietengroep voor eens en voor altijd uit te roeien''.

Sabaya zei dat de groep het onthoofde lichaam van Sobero gewoon heeft achtergelaten en dat het leger dat maar moet zien te vinden. ,,Het leger kan beter opschieten met zijn operatie om de gijzelaars te redden, omdat zij er anders misschien geen enkele meer levend vinden'', aldus Sabaya.

Volgens Arroyo bestaat Abu Sayyaf, dat zegt te vechten voor een moslimstaat in het zuiden van de overwegend katholieke Filipijnen, in werkelijkheid uit bandieten, die alleen maar in geld zijn geïnteresseerd.