Amerikaanse bemanning naar huis

China zal de bemanningsleden van het Amerikaanse spionagevliegtuig vrijlaten die op het eiland Hainan worden vastgehouden. Het besluit van Peking is het gevolg van een brief uit Washington waarin 'excuses' worden aangeboden.

De 21 mannen en drie vrouwen mogen naar huis nadat "de noodzakelijke formaliteiten" zijn vervuld, zo verzekerde de Chinese minister van Buitenlandse Zaken Tang Jiaxuan de Amerikaanse ambassadeur Prueher. "Aangezien de Amerikaanse regering zijn welgemeende excuses heeft aangeboden aan het Chinese volk, heeft de regering van China uit humanitaire overwegingen besloten de bemanningsleden toestemming te geven China te verlaten nadat de noodzakelijke formaliteiten zijn vervuld".

Het Witte Huis bevestigde dat er na een impasse van elf dagen een akkoord was bereikt over de vrijlating. Washington heeft inmiddels op het eiland Guam een chartervliegtuig klaar staan om de bemanning op te halen, meldde het televisiestaion CNN. Het toestel van Continental Airlines moet woensdag nog naar Hainan vliegen.