Grootste olieplatform dreigt te kapseizen

's Werelds grootste olieplatform, de P-36 in het Camposveld van de Braziliaanse staatsoliemaatschappij Petrobras, dreigt binnen 48 uur te kapseizen, zo heeft Petrobras vrijdag meegedeeld. Als dat gebeurt, dreigt een milieuramp. Zeker de helft van de 1200 ton diesel en 300 ton ruwe olie aan boord zal dan in zee lopen.

Een poot van het 120 meter hoge stalen gevaarte lijkt te zijn gebroken, zo meldde de BBC. Het gevaarte maakte vrijdag 35 graden slagzij. P-36 bevindt zich rond 200 kilometer voor de Braziliaanse kust ter hoogte van Rio de Janeiro. Het platform werd donderdag door een serie explosies getroffen. Hierbij viel een dode en raakte een persoon zwaar verbrand. Negen mensen worden nog vermist.

Het pas vorig jaar in gebruik genomen platform was gebouwd om een productie van 180.000 vaten (van 159 liter) olie per dag mogelijk te maken en was daarmee het grootste platform ter wereld. De productie zou dit jaar verder tot 110.000 vaten per dag moeten oplopen. Het uitvallen van P-36 kost Petrobras 5 procent van zijn totale dagproductie, die op het ogenblik rond 1,3 miljoen vaten per dag ligt.