Jaar minder voor doodslag Daniel

Het gerechtshof in Den Haag heeft vandaag de 24-jarige Mike H. veroordeeld tot vier jaar cel en tbs voor het doodslaan van de zeventienjarige Daniel van Cotthem, vorig jaar in Vlaardingen. Het hof legde een jaar minder op dan eerder de rechtbank in Rotterdam, omdat het H. verminderd toerekeningsvatbaar vindt.

H. was de enige die tegen het vonnis van de rechtbank in beroep is gegaan. De overige verdachten, die om Daniel en zijn vriendin Loes stonden toen H. de fatale klap uitdeelde, berustten in hun straffen, die varieerden van een jaar jeugddetentie tot 3,5 jaar cel.

H. heeft tot vijf keer toe bekend dat hij de fatale klap uitdeelde, op 7 januari 2000 op het station Vlaardingen-Oost. Daniel stierf als gevolg van de klap twee dagen later in het ziekenhuis.

Later trok H. zijn bekentenis in. Hij zou de ware dader, een van zijn vrienden, de hand boven het hoofd hebben willen houden. Maar het hof gelooft hem niet. Omdat het hof gevaar voor herhaling vreest als H. niet wordt veroordeeld, heeft het ook tbs opgelegd.

Er was geen aanleiding voor het geweld, aldus het hof. H. en zijn vrienden waren dronken en zochten ruzie. Daniel en zijn vriendin waren op het verkeerde moment op de verkeerde plek.
De straf is H. ook opgelegd voor het geweld dat tegen Daniels vriendin is gepleegd en voor een andere zaak waarbij hij met een vriend een onschuldige man in Maassluis van een drie meter hoge kademuur in ijskoud water duwden. Dit slachtoffer wist zichzelf ternauwernood te redden.