Hackers kraken recordaantal regeringssites

Een groep hackers heeft het afgelopen weekeinde 26 verschillende overheidssites van de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Australië gekraakt. Dat is een recordaantal. De originele inhoud van de sites werd door de hackers vervangen door hun eigen teksten en het logo van hun groep, Pentaguard.

Sites van de drie regeringen, in drie verschillende tijdzones, werden gedurende een kwartier gekraakt. Uniek, volgens Attrition.org, een internetwaakhond die hackers in de gaten houdt. De hack-monitoren van Attrition zeggen nog nooit eerder zo'n grote en systematische kraak te hebben geregistreerd.

In de Verenigde Staten kraakten de hackers sites die verwezen naar actuele thema's in de Amerikaanse politiek. De site van de conservatieve afgevaardigde in het parlement van Californië (republican.assembly.ca.gov), bijvoorbeeld, werd gekraakt met een verwijzing naar de recentelijke energiecrisis in die staat.

In het Verenigd Koninkrijk kraakte Pentaguard, naast vele lokale overheidssites, een officiële BSE-site. Daarop geeft de Britse regering informatie over de gekkekoeienziekte BSE. Ook in Australië werden sites gekraakt, vooral webpagina's van lokale overheden.

De Pentaguardgroep werd in 1998 in Roemenië opgericht door een hacker met de bijnaam 'Diablo'. Volgens een site (http://members.tripod.com/pentaguard/) van de groep traden de Roemeense krakers naar buiten in januari 1999 als reactie op de terdoodveroordeling van twee Chinese hackers. Hun eerste acties waren gericht tegen de Chinese overheid, later volgden militaire en overheidssites in andere landen. In de Verenigde Staten waren onder andere de NASA, het ministerie van Energie, leger, marine en luchtmacht doelwit van Diablo en zijn medestanders.