Belgen beste speller in Elfde Groot Dictee

ExtReMisT had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Het elfde Groot Dictee der Nederlandse Taal is een Belgisch feestje geworden. De Kortrijkse leraar Frans Jacques Verhaeghe werd met slechts zes fouten de winnaar. Zijn landgenoot, politicus Vincent van Quickenborne, was met zeventien fouten de beste prominente speller.

Dat het Nederlands een van de moeilijkste talen ter wereld is, werd zaterdag in de vergaderzaal van de Eerste Kamer in Den Haag weer duidelijk. De zestig deelnemers maakten in totaal 2274 fouten. Daarmee werd het record van vorig jaar verpulverd. Toen bleef de teller staan op 2060. ,,Een oefening in nederigheid'', zo omschreef oud-minister van Defensie Relus ter Beek het Dictee.

Ter Beek, die met 49 fouten ruim boven het gemiddelde van 37 uitkwam, zei de tekst 'doortrapt' te vinden. ,,Ik voel me alsof ik zestien uur gewerkt heb'', aldus de huidige Commissaris van de Koningin in Drenthe. De deelnemers hoorden de door Philip Freriks gedicteerde tekst vol ongeloof aan. Een mogelijke verklaring voor de Belgische zege was het feit dat de tekst doorspekt was met van oorsprong Franse woorden, zoals crapaudtje en ā propos.

Thema dit jaar was De brief, maar de inhoud, een verhandeling over de teloorgang van de handgeschreven brief als gevolg van de komst van e-mail, was de meeste deelnemers in hun concentratie ontgaan.