Baggeraars vinden gestolen medailles

Twee medewerkers van het Waterschap Mark en Weerijs hebben de vondst van hun leven gedaan. Bij het uitbaggeren van de Clingeloop, een stadsbeek in de Bredase wijk Haagse Beemden, vonden zij negen medailles, waaronder drie olympische.

De medailles blijken eigendom te zijn van Wilf O'Reilly, tegenwoordig trainer van de Nederlandse shorttrack-selectie. Zij werden een half jaar geleden bij een inbraak uit zijn woning ontvreemd. O'Reilly haalde de plakken in de jaren tachtig en negentig als succesvolle Engelse shorttrackschaatser. Bij de medailles zit een gouden uit Calgary (1988), een zilveren uit Albertville (1992) en een bronzen uit Nagano (1998). Verder vonden de baggeraars medailles van de wereldkampioenschappen shorttrack in 1991 en het EK in 1992.

Volgens een woordvoerster van het waterschap haalden de mannen hun 'schat' vrijdag al uit het water, maar gingen ze ervan uit dat het om oud ijzer ging. Toen de vondst na het weekend werd schoongespoeld, bleek niets minder waar. Uit navraag bij de KNSB bleek dat het om authentieke medailles ging en van wie die waren. O'Reilly zelf zit momenteel in het buitenland. Het Waterschap Mark en Weerijs, dat de medailles momenteel in de kluis heeft liggen, hoopt hem die voor Kerstmis nog te kunnen overhandigen.