EU-top in Nice wordt uitputtingsslag

De top van de Europese regeringsleiders in Nice wordt hoogstwaarschijnlijk een uitputtingsslag. De bijeenkomst, die donderdag begint, kan uitlopen tot zondagmiddag, en het Franse voorzitterschap gaat ervan uit dat in de nacht van zaterdag op zondag wordt doorvergaderd. 'Een top voor vier schone overhemden', zo doopte een Franse diplomaat de bijeenkomst.

'Eigenlijk is het niet één topconferentie, maar twee achter elkaar', zei de Franse onderminister Moscovici van Europese Zaken gisteren in Brussel.

Pas vrijdagmiddag, na anderhalve dag vergaderen, beginnen de staatshoofden en regeringsleiders aan hun moeilijkste klus: de onderhandelingen voor een nieuw 'Verdrag van Nice'. Zij moeten het eens worden over een andere manier om beslissingen te nemen, omdat de EU na uitbreiding met meer dan tien nieuwe leden anders onbestuurbaar wordt.

Het afgelopen weekend waren zowel de Franse president Chirac als Commissievoorzitter Prodi somber over de kans dat er in Nice een akkoord wordt bereikt. 'Onze zonnetjes in huis', reageerde staatssecretaris Benschop van Europese Zaken gisteren luchtig. Minister Van Aartsen van Buitenlandse Zaken hield zich op de vlakte. 'Als je naar de stukken van de puzzel kijkt, zou het moeten kunnen', zei hij.

Maar Benschop noch Van Aartsen willen hardop zeggen wanneer de top van Nice voor de Nederlandse regering een mislukking genoemd moet worden. Premier Kok kondigde afgelopen week aan dat Nederland het hard zal spelen.

De staatshoofden van de twaalf kandidaat-lidstaten zijn donderdagmorgen al in Nice voor een speciale 'Europese Conferentie' met hun EU-collega's. Zij hebben aan één schoon hemd genoeg, want ze kunnen dezelfde middag weer naar huis.