Ook Nederlanders lopen gevaar met Napster

Stichting Brein, waarin Buma Stemra, de platen-, film- en gamesindustrie zitting hebben, zinspeelt op maatregelen tegen Napster.

Binnen Stichting Brein houden de verantwoordelijken Napster nauwlettend in de gaten. Beslissingen zijn nog niet gevallen, maar men overweegt Metallica-achtige stappen te ondernemen tegen gebruikers van de populaire MP3-software. Napsterrende Nederlanders worden dan getraceerd en aangepakt.

Dat zegt Tim Kuik – beleidsmaker van Brein en hoofd opsporingsdienst van copyrightclub Buma Stemra – tegenover WebWereld.

Alle publieke commotie rondom Napster speelt zich voorlopig alleen af in de VS. Daar is het softwareprogramma zelfs geregeld onderwerp van gesprek in ontbijtshows. Zover is Dieuwertje Blok nog niet gekomen. De Nederlandse copyrighthouders zitten echter niet stil.

Brein kijkt met bovengemiddelde belangstelling naar de recente uitspraken van rechters tegen MP3.com en Napster. Deze waren gunstig voor de muziekindustrie. "Dat schept ook internationaal een beeld", aldus Kuik, die geen idee heeft hoeveel Nederlanders gebruikmaken van Napster.

Detectivebureau
Een optie is om – à la Metallica en Dr. Dre – Napster door te spitten op IP-nummer. Zij huurden hiervoor een gespecialiseerd detectivebureau in.Uiteindelijk werden ruim 300.000 Metallica-fans van Napster afgesloten. Dr. Dre kwam woensdag met een lijst van bijna 240.000 gebruikers. Brein zou ongeveer hetzelfde kunnen doen, waarbij men zich concentreert op IP-nummer, gebruikersnaam en computernaam.

Zo wordt niet alleen duidelijk hoeveel Nederlanders gaat die Napster gebruiken, maar kunnen ook individuele gebruikers ter verantwoording worden geroepen.

"Als het Napstergebruik binnen ons land de spuigaten uitloopt, zullen we stappen ondernemen", stelt Kuik. De kans is overigens klein dat iemand die twee liedjes heeft gedownload wordt aangepakt. Eerder zullen grootverbruikers het haasje zijn.

Aanbod is illegaal
"Het aanbod is illegaal en daarmee ook het downloaden", vervolgt Kuik. "Zowel de aanbieder als downloader zou kunnen worden vervolgd, civielrechtelijk of strafrechtelijk. Dat hangt af van het overleg dat we met het Openbaar Ministerie zullen voeren."

Mocht Brein civiel- of strafrechtelijke procedures entameren, dan hoopt de stichting dat hiermee een maatschappelijke discussie op gang komt over 'wat wel en wat niet kan' op internet.

Kuik wil zich overigens niet blindstaren op de individuele gebruikers. "Napster is natuurlijk niet het echte probleem. Er zijn veel meer programma's, die veel geraffineerder te werk gaan. Met bijvoorbeeld Freenet kan men zelfs geheel anoniem bestanden uitwisselen. Ik vind dat de makers daarvan medeplichtig zijn aan illegale handel."