Tong's voetbalverhalen # 208

Ik weet eigenlijk niet of het een record is in het Nederlandse betaalde voetbal. Moet haast wel. 35 jaar geleden begon het Waalwijkse RKC in het seizoen 1987/1988 met 22 opeenvolgende overwinningen in de eerste Divisie. Met overmacht werden ze kampioen. Een rossige bouwvakker, snel en doelgericht, schoot en kopte er 34 in. Ad van der Wiel werd een levende legende in Waalwijk.

Net als Folkert Velten van Heracles bleef ie zijn club trouw. De één als zondagskind, de ander als zaterdags bijvoegelijk naamwoord, qua krantenkoppen en inkoppertjes in de maandageditie. Waarschijnlijk zou ie bij een andere club niet zo hebben kunnen schitteren. Buiten de atlas zette hij Waalwijk op de kaart. Bij RKC had ie een technische voetbalstrateeg en een taktische techneut en waterdrager achter zich. Die Bosschenaar zou wel de top bereiken. Zoals ie na z'n actieve spelersloopbaan succesvol bleef in het betaalde voetbal. De eerste onderschepte passes, stuurde medespelers, dichtte gaatjes en stond tussen 1991 en 1996 onder contract bij Feijenoord. Werd zelfs landskampioen.

Zijn kompaan op het middenveld was ook creatief en bouwde met zijn inzicht en passing de aanvallen op. Ook hij verdiende een transfer naar Feijenoord. Waar hij vanaf 1988 twee jaar onder contract stond. Tegenwoordig gebruikt Marcel Brands zijn inzicht als succesvol Technisch-Directeur. De bikkelende middenvelder van destijds, Peter Bosz, propageert tegenwoordig als trainer van PSV het aanvallende, technische en mooie voetbal. Zoals Wim Jansen vroeger een gaatjes dichter was als speler van Feijenoord en later een Cruijff adept, is Peter Bosz de gaatjes dichter in de begroting. Jeugd krijgt de kans en de kassa rinkelt. Ad van der Wiel viel later niet in een zwart gat. Die vulde en vult zijn dagen met vissen. Net zoals de clubs vroeger tevergeefs naar hem hengelden.

tong80