Krasse knarren en jonge meiden

Als je jong bent, probeer je iets te krijgen wat anderen niet hebben. Als je oud bent, probeer je iets niet te krijgen wat anderen wel hebben.
-
Jan (Bakoenin)

*

Het is mei. De wintersport van mijn vrouw en mij is al lang achter de rug, maar de winter ijlt nog een beetje na. De kou is nog niet uit de lucht. Toch komen de vogels en de oudjes al terug uit de zuidelijke oorden waar ze overwinterden. Hoog tijd dus om de zomervakantie te boeken.

Sinds 1991 boeken we meestal een fietsvakantie. Soms met een groep en soms individueel. De eerste, in 1991, was een groepsreis door de Provence. Later dat jaar maakten we nog een groepsreis door de Gouden Driehoek in Noord-Thailand.

Tijdens de fietstocht door de streek van Vincent van Gogh waren mijn vrouw en ik de oudsten. Wij waren toen veertigers. Het viel me bij die reis op dat fietsers niet alleen sportief zijn, maar ook erg veel van het leven kunnen genieten. Na een dagje zwoegen in de zon met een temperatuur van ergens tussen de dertig en veertig graden vloeiden het bier en de wijn 's avonds overvloedig. En ik kan, gek genoeg, goed opschieten met jonge meiden die tipsy zijn. Ik weet nog goed dat een paar jonge meiden uit de groep op een avond ergens een gitaar vandaan hadden gehaald. Ze wisten dat ik gitaar speelde en we zijn toen met een groepje in een van de vele nissen van Pont du Gard, het Romeinse aquaduct, gaan zitten met stokbrood, tomaten en vooral veel wijn. De wijn, het eten, de gitaarmuziek en de ondergaande zon maakten het tot een romantisch tafereel. Ik speelde dan ook romantische liedjes zoals: Bloody Sunday en Highway to Hell.

We hebben na 1991 nog veel fietsreizen gemaakt. Ook wel groepsreizen. Maar hoe ouder wij werden, hoe ouder ook de samenstelling van die groepen werd. En dat is echt niet omdat wij vijftigplusreizen boekten. Integendeel. Wij gaan liever met mensen van allerlei leeftijden op pad. Jongeren hebben weer andere gespreksonderwerpen dan ouderen en dat geeft meer afwisseling. Ik vind bovendien de natuur in de lente mooier dan in de winter. In de lente staan de knopjes van de bloemen strak. De kelkjes kunnen ieder moment opengaan. In de winter hangt alles er maar een beetje dor bij.
Het lag ook niet aan de schoolvakanties. Die eerste fietsreis door de Provence was in juni en dan is er nog geen vakantie. Het waren, tijdens die reis, dan ook jongeren hun schooltijd al achter de rug hadden. Maar het lijkt wel alsof steeds minder jongeren zin hebben in fietsreizen.

En toen werd het 2012. We hadden samen met onze oudste dochter en haar man een individuele fietsreis geboekt. Met een fietsbus naar de Reschenpas, de grens tussen Oostenrijk en Italië, en dan via Schlanders, Bolzano, Trento, het Gardameer en Padua naar Venetië fietsen. De bus zou 's morgens vroeg uit Nuland vertrekken dus we hadden daar de dag voor het vertrek alvast een hotel geboekt. Dat bleken meer reizigers te hebben gedaan.
Toen werd me al meteen duidelijk dat ik iets over het hoofd had gezien bij het lezen van de reisbeschrijving. Het was dan wel een individuele reis, maar de inhoud van de bus fietste dezelfde route en at en sliep in dezelfde hotels als wij. Bovendien was de inhoud van de bus niet echt lenteachtig. Er waren geen knopjes die op openspringen stonden. Het was meer een zeer koude winter met veel sneeuw.
Het zouden dit keer geen romantische avonden met jonge meisjes, wijn, stokbrood en gitaarmuziek worden. Hooguit een kopje koffie met een mariakaakje.
'Jezus, we gaan met een bus vol bejaarden,' zei ik tegen mijn vrouw.
'Maar wij zijn nu toch ook bejaard?' Was haar antwoord. Daar had ze een punt.

Waarom boeken oudere mensen zoals wij wel een fietsvakantie en jongeren niet meer? Daar lijkt het tenminste op. Je moet namelijk niet denken dat onze fietsreis de enige fietsreis was voor ouderen. De hele zomer rijden bussen vol oudjes door heel Europa en ze hebben allemaal hun fietsen bij zich. Meestal met trapondersteuning of elektrisch, maar dat maakt niet uit. Ze fietsen door Europa.
Zitten de jongeren dan alleen nog maar in de disco's en op de stranden van Chersonissos, Salou en Ibiza? Waarom zie ik heel veel vijftigplusreizen en jongerenreizen en nooit eens een reis waar speciaal bij staat dat hij alleen voor jong en oud samen is?
Juist in deze tijd is er een speciale band tussen jongeren en ouderen. Kijk naar het succes van Golden Oldies bij de jongerenzender BNN. Jongeren lopen weg met die oudjes en die zijn nog veel ouder dan mijn vrouw en ik. Dus waarom zouden jongeren dan niet eens lekker een sportieve fietsvakantie boeken samen met golden oldies op de trappers? Lekker gezond fietsen in plaats van de hele vakantie met kater op het strand te zitten. Wij nemen aan het einde van de fietsdag altijd een paar biertjes en ook 's avonds tijdens en na het eten staan we niet droog. Dus er valt genoeg te genieten. En we willen ook wel naar de disco. Is een fietsvakantie met hotels te duur voor de jongeren, dan gaan we toch lekker kamperen? Ik slaap prima in een tent. In 2012 was het dan wel een hotelreis, maar in 2009, 2010 en 2011 hebben we in tenten geslapen. Dus kom maar op. Make my holiday. Gezellig overdag met een groepje fietsen en 's avonds met stokbrood, tomaten en rode wijn van de zonsondergang genieten. Niemand zal dan veel verschil merken tussen jong en oud. Er is maar één verschil te zien tussen een jongere en een oudere op de fiets. De een kijkt op het mobieltje en de ander op de hartslagmeter.

Reisorganisaties, wanneer gaan jullie nu eens op de trend inspelen die BNN heeft ingezet. Juist in deze tijd is het belangrijk dat er geen tweedeling komt in de maatschappij. Laten we de handen ineen en aan het stuur slaan en weer lekker samen gaan fietsen in spannende gebieden. Als de drankjes te duur zijn, dan houden wij ouderen de jongeren wel af en toe vrij. Wij kunnen het namelijk gemakkelijk missen. Henk Krol zal het niet met me eens zijn, maar dan moet hij maar eens in de zomervakantie met een van de vele fietsbussen door Europa reizen. Dan kan hij zien hoe slecht wij ouderen het hebben.
Fietsreizen moeten weer aantrekkelijk worden gemaakt voor jong en oud. Maak het programma zo, dat er zowel ruïnes en kerken kunnen worden bezocht als disco's en barretjes. En als het moet, neem ik wel mijn gitaar mee en studeer een nummertje van Justin Bieber in, als dat helpt. Hoewel dat misschien eerder fietsers met zijwieltjes aantrekt. Emile Sandé dan maar. Wanneer gaan we?