Mist in je hoofd

Ik kan me niet herinneren dat het ooit zo lang, zo erg gemist heeft als de afgelopen dagen. Misschien is dat wel het geval geweest, maar ik kan het me gewoon niet herinneren. Ik zou het natuurlijk op kunnen zoeken, want Google is je vriend. Google is ook de vleesgeworden uitdrukking: "met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig". Je kunt van alles vinden, maar nergens staat bij of het wel of niet klopt en iedereen kopieert maar klakkeloos alles van elkaar, dus je kunt door de bomen het bos niet meer zien.

Net zoals het geval is met mist. Dan zie je ook niet wat je normaal altijd ziet. Het kan gevaarlijke situaties opleveren, maar je kunt ook tot andere inzichten komen doordat je gedwongen wordt op een andere manier ergens naar te kijken, of juist iets niet ziet en moet bedenken wat er verder nog zou kunnen zijn. Soms hangt er in je hoofd ook zo'n mist; dan verdwalen je gedachten nog voordat ze ontstaan. Je moet nog even wat opzoeken en voor je het weet verzand je in het klikken op allerlei links die niets met elkaar te maken hebben maar die in je blikveld komen alsof ze uit de mist opdoemen.

De meest vreemde dingen zie je voorbijschieten. Verhagen die van mening is dat Wilders zijn dogma's moet laten varen en zijn verantwoordelijkheid moet nemen en geen partijpolitiek moet bedrijven. Alsof ik een pot hoor roepen waar die zwarte ketel gebleven is. Voordat ik over de gedachte na kan denken, zie ik een filmpje over een bloedzuiger die uit de luchtpijp van een Chinese jongen gehaald is. Vooruit, sommige links hebben wel wat met elkaar te maken. Net zoals Cruijff die het over een zwarte kerel had. Volgens Davids dan althans. Of volgens Ten Have, de NOS of wie er dan ook enig voordeel uit denkt te kunnen halen.

Voordat ik me af kan vragen of RvC bij Ajax nu Racisme van Cruijff betekent, weet ik dat het niet waar kan zijn. Niet omdat Davids het later ontkent heeft of omdat Cruijff zegt dat het uit zijn verband is getrokken, maar omdat Blatter heeft gezegd dat racisme niet voorkomt in het voetbal. Dat is een hele geruststelling. Logisch ook, alsof De Pitbull als voormalig lid van "De Kabel" zich door Cruijff zou laten beledigen. Die slaat er meteen op los natuurlijk, hoewel, Cruijff is geen vrouw. Al kan hij wel net zo wispelturig zijn. Het lijkt het weer wel.

Oh ja, daar was ik naar op zoek, de mist. Volgens iemand van Weeronline komt de huidige langdurige mist door een zogenaamde luchtdrukblokkade. Een blokkade die beter werkt dan de no-fly zone boven Libië. Het woord is haast te groot om in zijn geheel te zien: luchtdrukblokkade. Dat is een mooie voor Wordfeud, maar ik geloof niet dat het een bestaand woord is. Een snelle zoekactie leert dat pas op de vijfde pagina van de resultaten ik een hit tegenkom die verder teruggaat dan vier uur geleden. Kennelijk bestaat het woord wel, maar ik had ben het nog nooit tegengekomen. Net zoals de mist van de afgelopen dagen. Ik kan me niet herinneren dat het ooit zo lang, zo erg gemist heeft als de afgelopen dagen.

Het mooie van mist in je hoofd is dat je in kringetjes kan blijven lopen en het niet erg vinden, want het zicht is zo slecht dat je niet eens je eigen voetstappen kunt zien. Je bent niet productief, maar dat geeft niet. Het is zo af en toe wel prettig. Net zoals vlak voordat je in slaap valt en je gedachten alle kanten opgaan. Het lijkt of je dat wat je bedenkt echt beleeft, totdat je opeens weer klaarwakker schrikt. Wat mij betreft mag de mist nog wel even voortduren, want alles is eventjes minder erg. De crisis, moord en doodslag overal, de eeuwige discussies over zwarte Piet en het al of niet neerzetten van kerstbomen in openbare ruimtes en de even voorspelbare reacties daarop, het zal allemaal wel, ik zie ze even niet of ik ben ze zo weer vergeten. Het nadeel is dat je weer zo ruw wakker schrikt als de mist opgetrokken is. Morgen bijvoorbeeld, als je je realiseert dat het alweer twintig jaar geleden is dat Freddie Mercury is overleden. Laat de mist morgen ook nog maar even blijven, dat past beter bij het gevoel van die dag.