Kabinet: Welvaart boven welzijn

Het kabinet wil graag dat mensen in de toekomst een nog grotere 3D televisie kunnen kopen, in een nog duurdere asobak kunnen rijden en nog veel meer onnodige rotzooi kunnen aanschaffen met Sinterklaas en Kerst en bezuinigt daarom op het welzijn van mensen die niet in staat zijn om zodanig aan het arbeidsproces deel te nemen dat ze hun eigen welzijn kunnen creëren. Dat is eigenlijk wat hun miljoenennota inhoudt. Ik heb in de Troonrede dinsdag namelijk verschillende keren het woord ‘welvaart’ gehoord en niet eenmaal het woord ‘welzijn’.

Natuurlijk zal het Kabinet zeggen dat er zonder welvaart ook geen welzijn is, maar dat is toch niet helemaal waar of misschien wel helemaal niet waar.
Er zijn verschillende definities van welvaart, maar de algemeen aanvaarde definitie luidt: Welvaart is de mate waarin de behoeften met de beschikbare middelen kunnen worden bevredigd.
Nu vraag ik me af wat dan de behoeften zijn en wat de beschikbare middelen.
Zijn het materiële behoeften en zijn de beschikbare middelen de economie en de financiën of zijn het immateriële behoeften en zijn de beschikbare middelen bijvoorbeeld de natuur en de cultuur?
Ik denk dat het een mix is en dat voor de een de nadruk meer ligt op materiële welvaart en bij de ander iets meer op immateriële welvaart.
Bij het kabinet ligt de nadruk echter in grote mate op de materiële welvaart, want alles is gericht op de economie en de financiën en op natuur en cultuur wordt bezuinigd.

Eigenlijk is de welvaart een onderdeel van het welzijn van mensen, maar in de praktijk verstaat men onder welzijn de kwaliteit van het leven en met name de gezondheid.
Als je niet gezond bent, heb je minder kwaliteit van het leven. Die mindere kwaliteit van het leven werd tot nu toe voor een groot deel gecompenseerd door de welvaart van anderen, maar nu wordt ook de welvaart van die anderen minder, want het kabinet zet overal het mes in. Dus moet je als chronisch zieke of gehandicapte zelf maar zoeken naar compensatie en anders moet je accepteren dat je een mindere kwaliteit van leven tegemoet gaat.

Het meest pijnlijk werd de keuze van het kabinet duidelijk gemaakt door een vraag die een gehandicapt meisje stelde aan minister Schippers van Volksgezondheid. Dat meisje kan nu werken omdat ze een persoonsgebonden budget heeft. Dat raakt ze nu kwijt, omdat ze geen indicatie heeft voor een verpleeghuis. Ze kan dan niet meer werken. Ze had aan de zorginstelling gevraagd of die dezelfde zorg konden bieden als ze had zodat ze kon blijven werken, maar dat kon de zorginstelling niet. Schippers vond dat ze dan naar de zorgverzekeraar moest omdat afgesproken was dat de zorgverzekeraar de zorg moest bieden die nodig is.
Maar Schippers weet donders goed, dat die zorg veel duurder is en bovendien was al gezegd dat die zorg niet kon worden geleverd. Dat meisje raakt dus niet alleen haar PGB kwijt, maar ze mag het van Schippers ook nog eens lekker zelf uitzoeken met de verzekeraar. Dat is natuurlijk de liberale gedachte van de VVD. Het individu is voor zichzelf verantwoordelijk. Maar waar vinden we in dit soort gevallen de C van het CDA?
Natuurlijk, als je in Indonesië gehandicapt bent, ben je gedwongen te bedelen, maar moet dat hier dan ook maar die kant op?

Nu verwacht ik niet echt veel van dit kabinet als het om het welzijn van de mensen gaat. Daarom heb ik een ander voorstel. De meeste mensen in Nederland zijn begaan met het lot van de mensen die zorg nodig hebben en verschrikkelijk worden gepakt door de bezuinigingen. Uit een onderzoek dat is uitgevoerd door TNS Nipo op verzoek van de Volkskrant blijkt dat de gezondheidszorg heilig is voor de Nederlanders. De meeste van die mensen zien de hypotheekrenteaftrek als een post waarop beter bezuinigd kan worden.
Het probleem is dat het kabinet daar niet aan wil tornen.
Om al die mensen die de zorg zo na aan het hart hebben tegemoet te komen wil ik iets voorstellen.
 
Ik heb zelf twee pensioenen, een AOW en een AOW-partnertoeslag van mijn niet werkende vrouw. Als Europa niet instort zal ik niet al te veel van de bezuinigingen merken. Ik heb een koopwoning, geen kinderen die thuis wonen, ben gezond en heb geen subsidies. Natuurlijk zullen pensioen en AOW gelijk blijven en dat zal een kleine achteruitgang betekenen, maar ik zal ongeveer hetzelfde kunnen blijven doen als nu. Ik heb bruto ongeveer € 43.000 per jaar, dus een middeninkomen.
Wij gaan ieder jaar in het pinksterweekend in een huisje, we gaan een week met de fiets door Nederland, we gaan minstens twee weken op zomervakantie naar het buitenland, dit jaar willen we met kerst ergens een kerstarrangement reserveren en we gaan in februari een week op wintersport. We kunnen normaal gesproken iedere maand wel zo’n € 300 sparen en we staan vrijwel nooit rood en als we door een vakantie wel rood komen te staan, is het altijd binnen die € 300 en is het de volgende maand alweer opgelost.
Ik neem aan dat er veel mensen zijn die dit wel herkennen. Misschien dat de een meer uitgeeft aan kerstcadeaus en niet op wintersport gaat, maar het bestedingspatroon zal niet zo veel van het mijne afwijken. Het is immers een middeninkomen en daar zijn er heel veel van. Ook als je getroffen wordt door bezuinigingen, dan zul je met wat aanpassingen makkelijk moeten kunnen rondkomen. Zeker als beide partners werken. Kijk maar eens naar het bestedingspatroon van de gemiddelde Nederlander in de afgelopen jaren.
Waarom dan niet een solidariteitsfonds opgericht?
Dat kunnen politieke partijen doen of particuliere instanties, of vakbonden als die er volgend jaar nog zijn.

Ik zou er zelf bijvoorbeeld niet slechter van worden om dat kerstarrangement dan maar te laten zitten en gewoon thuis hutspot met gehakt te eten en dat kan dan nog biologisch gehakt zijn ook. Dan kan ik wel zo’n € 300 per jaar in dat fonds storten. Ik hou dan nog altijd vier andere vakanties over. Als iedereen met een inkomen dat vergelijkbaar is met het mijne en daarboven, die de zorg zo’n goed hart toedraagt als uit het onderzoek naar voren kwam, dat dan ook doet, dan kunnen we met zijn allen er wel voor zorgen dat het gehandicapte meisje dat haar vraag aan minister Schippers stelde, kan blijven werken en nog veel meer. Het PGB kan dan worden vervangen door de gelden uit het fonds en dat kan waarschijnlijk ook wel voor meer voorzieningen gelden. Het is wel zaak dat er criteria worden opgesteld voor de mensen die van dat fonds gebruik kunnen maken en bij de poort moet wel goed worden gecontroleerd of aan die criteria inderdaad wordt voldaan zodat niet gefraudeerd kan worden of ondeugdelijk gebruik van het fonds kan worden gemaakt. Dat is iets dat de overheid altijd heeft nagelaten.

Ik ben benieuwd hoeveel geld in dat fonds zal worden gestort. Het is op vrijwillige basis, maar als iedereen die nu zegt dat er op de zorg niet mag worden bezuinigd er geld in stort dan moeten al die voorzieningen makkelijk kunnen worden betaald.