Pas op! Roms!

Roms zijn slecht voor de game-industrie. Een heerlijk brede open deur-uitspraak waar iedereen het over eens is. Want: games downloaden betekent minder inkomsten voor de ontwikkelaar en minder inkomsten voor de ontwikkelaar betekent minder games om te download... Kopen. Maar er schuilt ook iets psychologisch achter.
 

Ik merk het vaak bij mezelf. Ik heb meer dan tweehonderd spellen in mijn kast staan, om nog maar te zwijgen over de hoeveelheid games op mijn Xperia Play. Welke game wil ik spelen? Dat zijn er zoveel. Keuzes maken is moeilijk; er zit een verschil in games kunnen spelen en willen spelen. Je kunt ze niet allemaal tegelijk opstarten en beleven, dus ga ik voor de meest voor de hand liggende optie. How I Met Your Mother kijken op de bijbehorende streaming-website.
 

In plaats van te gamen doe ik dus iets heel anders. Ik word tegengehouden door het grootste luxeprobleem waar een gamer 'last' van heeft. Teveel keus. Teveel games. En het worden er wekelijks meer. Dagelijks zelfs, want de emulatoren op de Play werken perfect. Zoveel keuze zorgt voor een overladen gevoel. Waar te beginnen? Het eindigt nergens! Ik wil Final Fantasy XII, maar ook Konami Krazy Racers. Forza Motorsport 3, Pokémon White of Ducktales. Het maakt niet uit op welke console ik speel: op alle spelcomputers heb ik dit probleem.
 

Het ergste is hij op de Xperia Play. Die telefoonhandheld heb ik gekozen om altijd maar één multimedia-apparaat bij me te dragen voor bellen, fotograferen, filmen, gamen, muziek luisteren, etc. Vooral vanwege het gamen natuurlijk, want wat moet je anders met zo'n kekke, fysieke knoppenconfiguratie. Maar door die enorme hoeveelheid games die op het internet rondslingeren, gebruik ik hem daar amper voor. Het feit dat Android zo'n enorm open platform is, helpt ook niet.
 

Games downloaden betekent minder geld voor de ontwikkelaars en andersom. Of dat nou oude games zijn, zoals FF7 of KKR, of Android-specifieke games als Grand Prix Story, kopen doe ik het niet. Spelen evenmin. Teveel keus, teveel games. Te weinig tijd. Te weinig zin. Roms zijn slecht voor de game-industrie.