Rijk worden? Koop een voetballer!

Kent u Leandro nog? Juist, Leandro do Bomfim, Braziliaans voetballer. PSV haalde hem enkele jaren geleden als jong talent naar Eindhoven, met de bedoeling hem te laten rijpen en tot topvoetballer te slijpen. De Eindhovenaren hadden eerder al hetzelfde gedaan met Ronaldo en de verwachtingen waren dus hooggespannen. Een paar jaar PSV en dan verkopen aan een grote Europese topclub, waardoor de bankrekening danig gespekt zou worden.

Wie de jonge voetballer zag spelen, was al snel overtuigd. Er straalde een bepaalde nonchalance van de manier waarop Leandro zich bewoog af. De haast achteloze dribbels en voetbewegingen van de begaafde Braziliaan deden verdedigers tollen. Natuurlijk, hij maakte zijn fouten, maar juist hij mocht dat. Hij moest opgeleid worden tot topper en dus niet geremd worden in zijn sterke punten. Zijn grootste kwaliteiten zijn in het voetbal veel gevraagd. Een speler die uit het niets een doelrijpe kans kan produceren is goud waard. Een dribbel of een ingenieuze steekpass, maar altijd iets verrassends. Dat was Leandro.

Helaas voor PSV en de neutrale liefhebber kon Leandro echter nooit definitief doorbreken. Blessures, mentale problemen en kleine ruzietjes zaten hem in de weg. De technische leiding zei echter in ieder interview steevast dat Leandro er toch echt aan zat te komen. Lang hield men hoop op hem. Logisch, hij was niet goedkoop geweest en was toch voorbestemd om een flink kapitaal in te brengen bij een transfer.

Afgelopen zaterdag verbrak Leandro de sportieve stilte rond zijn persoon en kwam hij weer eens in actie op zijn geliefde terrein, het voetbalveld. Namens Europacup 1-houder FC Porto mocht hij invallen in een uitduel tegen Penafiel. Penafiel, zeg maar de Portugese versie van pakweg RBC Roosendaal. Leandro gaf wat passjes en had wat bewegingen in huis. Hij trainde al een tijdje mee in Oporto, maar nu mocht hij dan echt weer spelen. Zijn debuut voor “de draken” deed PSV echter vuur spuwen.

Want, zo beweren de Eindhovenaren, Leandro is hun speler. Hij heeft nog een contract, maar juist dat wordt door de speler en door FC Porto betwist. De Portugezen hopen de speler gratis binnen te halen, omdat zijn verbintenis bij PSV niet rechtsgeldig zou zijn geweest. Wat uiteraard weer bestreden wordt door PSV. Vreemd genoeg mag het allemaal van de FIFA.

Nu zal Leandro nooit zelf zijn contract eens na zijn gaan lezen, op een voetballoze zondagmiddag in druilerig Nederland. Welnee, zijn zaakwaarnemers hebben hem opgezweept. Precies zoals het een tijdje ging met Ajacied Hatem Trabelsi en zoals het met vele anderen gaat. De speler wordt het hoofd op hol gebracht. Dromen van gevulde stadions, dikke bankrekeningen, dure auto’s en mooie prijzen zijn geen voetballer vreemd. Zaakwaarnemers spelen daar handig op in. Te handig soms.

Want in de schimmige wereld van clausules, handgelden, contractverlengingen, salarisopwaarderingen, premies en transfers, zijn zij de laatste jaren de baas. Zuid-Amerikanen die de spelerspassen van jonge voetballers beheren en ze soms zonder medeweten van de jongens transfereren naar Europese clubs. Talentjes van amper dertien jaar oud die van club verruilen. Jonge Afrikanen die ergens in Europa worden gedumpt en aan hun lot over worden gelaten. Positieve uitzonderingen daargelaten hebben zaakwaarnemers daar slechts één belang bij: hun eigen portemonnee.

Het sportieve aspect is niet belangrijk, laat staan het menselijk aspect. Het gaat er als zaakwaarnemer om zo veel mogelijk van je spelers te verhandelen. Liefst ook zo vaak mogelijk. Laat ze maar van club naar club verkassen en incasseer je commissie of handgeld. Het gaat ze niet om het voetbal of om de speler. Want anders hadden de zaakwaarnemers van Leandro hem gewoon lekker bij PSV laten voetballen en laten rijpen onder de vleugels van wereldburger Guus Hiddink. En dan had niemand Hatem Trabelsi opgestookt te arbitreren tegen een optie in zijn contract en werk te weigeren. Dan had Jorien van den Herik nooit enkele zaakwaarnemers de toegang tot de Kuip ontzegd.

Kunt u goed liegen? Kunt u zonder wroeging mensen ergens neerplanten en aan hun lot overlaten, liefst zo jong mogelijk? Wilt u snel geld verdienen, zonder acht te slaan op de wijze waarop u dit doet? Deinst u niet terug voor een rechtszaakje meer of minder? Dan lonkt er ook voor u een loopbaan als zaakwaarnemer. Neem een jong talentvol voetballertje onder uw hoede en het geld zal binnen stromen. Rijk worden was nog nooit zo eenvoudig. Hoogstens zal men zich over een tijdje afvragen wat er ook al weer van uw talentje geworden is. Maar dat is bijzaak.